KAKO DA NAJBRŽE SKUVATE PŠENICU? Trik naših baka koji štedi vreme i novac, a svako zrno se raskuva

U nastavku teksta pročitajte kako da najlakše i najbrže skuvate pšenicu, a da vas se pritom svako zrno raskuva

Recepti
Autor:
KAKO DA NAJBRŽE SKUVATE PŠENICU? Trik naših baka koji štedi vreme i novac, a svako zrno se raskuva
Kako da najbrže skuvate pšenicu?, Foto: Shutterstock

Uveliko smo zašli u doba slava. Slave su deo naše tradicije i zauzimaju posebno mesto i veoma su važne za svaku porodicu. Pored slavskog kolača i sveće, nezaobilazno je žito kojim se dočekuju gosti.

Kako u ovo moderno doba imamo sve manje vremena, tako se nažalost i žito sve ređe kuva kod kuće, naručuje se gotovo. Istina je da je kuvanje žita dugotrajan proces i da oduzima dosta vremena, ali postoji jedan trik koji su primenjivale naše bake, a sigurno će vam uštedeti vreme.

Trik za kuvanje žita u ćebetu primenjivale su naše bake
Trik za kuvanje žita u ćebetu primenjivale su naše bake foto: Shutterstock

Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pšenicu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre.

Na neko hladno i suvo mesto (špajz, ostava) postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.

Možda je najbolje ovo raditi pred spavanje - ostavite da se "kuva" u ćebetu celu noć, a ujutro kada ustanete, imaćete savršeno skuvano žito! Svako zrno će se raskuvati, a neće biti ni grama onih beličastih naslaga koje se uvek pojave kada pšenicu standardno kuvate na šporetu satima.

Trik sa ćebetom uštedeće vam vreme
Trik sa ćebetom uštedeće vam vreme foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs