"MENE TUČE MAMA I TUČE ME GDE STIGNE": Evo šta se dešava u dečijem mozgu kada majka istuče dete, OBJAŠNJENJE KOJE ŠOKIRA

Da li ste kao dete dobijali batine? Da li takav sistem vaspitanja koristite i za svoju decu? Na društvenim mrežama osvanuo je video koji je šokirao Srbiju

Vaše dete & vi
Autor:
"MENE TUČE MAMA I TUČE ME GDE STIGNE": Evo šta se dešava u dečijem mozgu kada majka istuče dete, OBJAŠNJENJE KOJE ŠOKIRA
Zašto su roditelji tukli decu u Jugoslaviji?, Foto: Printscreen/x

Snimak koji ovih dana kruži internetom i koji je ustalasao javnost u Srbiji navodno je nastao 1981. godine, a u njemu učenici trećeg razreda osnovne škole u Beogradu govore koliko često dobijaju batine od roditelja.

"Mnogo tužan video, danas ga pogledala više puta. Moju mamu je mama ozbiljno tukla. Kad je rodila svoju decu, mene i brata, rekla je da neće nikad. Nisam ni ja moju decu. Može sve drugačije. Imam ih da ih volim. Dovoljno će ih mlatiti ovaj ludi svet."

"I onda, neki od te dece, danas odrasli ljudu, kažu: morao/l a sam i ovo i ono, i šta mi fali?! Pa, svašta im fali. Ovo što danas živimo i dozvoljavamo. Želudac mi se obrnuo."

Samo su neki od komentara koji su se pojavili ispod ovog videa. Jasno je da ljudi danas smatraju da je fizičko kažnjavanje dece nedopustivo, a da je to nekada bilo pravilo "pravilnog" vaspitanja znaju svi koji su odrastali 70ih i 80ih godina prošlog veka.

Šta se dešava u glavi deteta koje istuče majka, objasnio je psiholog Mihail Labkovski:

"Prijatelji, hteo sam da vam kažem zašto ne smete da tučete decu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno).

Mihail Labkovski
foto: Printscreen/ yutube/ RTVI Новости

Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam "visi iznad glave", rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol - grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su "hormoni stresa" koji su odgovorni za reakciju na napad "udari ili beži".

Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na telo. Zbog toga se kod dece u prisustvu roditelja (posebno majke) ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje da percipira kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to "normalno", sve je u redu, TAKO MORA BITI jer dolazi od roditelja.

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su NASILJE I AGRESIJA NORMALNO STANJE?

Dete, Dečak, Dete plače, Tuga, Zlostavljanje dece, Kazna, Kažnjavanje
foto: Shutterstock

A šta će se dogoditi ako dete dođe u dodir sa stvarnom pretnjom od odrasle osobe?

Odgovoriću vam sa psihološkog, a ne fiziološkog stanovišta. Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva.

Tući dete znači slomiti njihovu veru u život.

Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i dan danas sećate tih batina kao najbolnije stvari u detinjstvu.

Prijatelji, ovo je veoma ozbiljna i veoma važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs