RODITELJSTVO

DRAGOCENI SAVETI PSIHOLOGA: Dete će izrasti u srećnu osobu samo ako ga vaspitavate na ovaj način!

Ovo je 5 stvari koje svaki roditelj, bez obzira na vreme i novac može da pruži svom detetu i tako mu osigura srećan život

Vaše dete & vi
14:32h Autor:
DRAGOCENI SAVETI PSIHOLOGA: Dete će izrasti u srećnu osobu samo ako ga vaspitavate na ovaj način!
Foto: Shutterstock

Dete se ne rađa srećno, ono to postaje zahvaljujući vaspitanju. Od samog detinjstva i okolnosti u kojima dete odrasta, zavisi dalji razvoj i način na koji će ono reagovati na probleme, uspehe, ali i kako će se uklapati u nove sredine i nove situacije.

Ova metoda je naučno dokazana. Ovo je 5 stvari koje svaki roditelj, bez obzira na vreme, novac ili strukturu porodice može da pruži svom detetu i tako mu osigura srećan život, kaže psiholog Maj Braun:

1. Budite dobar model

Deca upijaju stvari kao sunđer. Ukoliko roditelji nisu srećni i u svemu vide problem, dete će taj model ponašanja usvojiti kao normalan i voditi se time kroz život. Naučite dete da je sreća, zahvalnost i radovanje malim stvarima priorite. Nikad ne napuštajte sopstvene ciljeve, a onda ni vaše dete tokom života neće to raditi.

2. Podelite obaveze sa detetom

Dete već sa dve godine može da pokupi svoje igračke, da napuni posudu za hranu za kućnog ljubimca i da stavi prljavi veš u korpu. Na taj način dete gradi osećaj samopoštovanja i oseća da doprinosi porodici. Na ovaj način će se osećati odgovornije, a izrašće u disciplinovanu osobu.

OVAKO SE VASPITAVAJU DEVOJČICE: Dvejn Džonson uči svoju ćerku važnu životnu lekciju! (VIDEO)

Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

3. Pustite dete da pogreši

Prirodna je želja roditelja da zaštiti dete, ali u nekim situacijama morate pustiti da samo donosi odluke, pa možda i pogreši. Tako će imati osećaj da misli svojom glavom i da se njegove odluke cene.

4. Stavrajte porodičnu tradiciju

Porodična tradica pružice vašem detetu izgradnju identiteta i osećaj stabilnosti. Dete se u ovakvom okruženju oseća srećno, a to je dobar osnov da izraste u stabilnu ličnost.

5. Naučite dete da se suoči sa negaativnim osećanjima

Najvažniji zadatak roditelja je da nauči dete da je sasvim u redu osećati bes, ljutnju i tugu, ponekad, ali da se sa tim emocijama treba suočiti i izboriti - pronaći uzrok problema i rešiti ga. Naučite dete da ne sakriva emocije i da ne ih ne "zatrpava", jer se tako stvara još veći problem.

DVE STVARI DECA NIKAD NE OPROSTE RODITELJIMA: Kad odrastu mogu da razumeju, ali ne i da zaborave!

dete, dečak jede povrće, dečak
foto: Shuterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs