SAZNAJTE

Metode uz koje uspeh ne izostaje: 10 pravila jevrejskih roditelja koja od njihove dece prave genije!

Ovo su najčešće greške koje stariji čine, ne razmišljajući o dobrobiti svoje dece

Vaše dete & vi
Autor:
Metode uz koje uspeh ne izostaje: 10 pravila jevrejskih roditelja koja od njihove dece prave genije!

Mnoge majke sanjaju da im dete jednog dana postane genije. Brojni su saveti i trikovi u vaspitanju, ali nijedan ne garantuje da će naslednik jednog dana uspeti u životu i prevazići svoje roditelje.

Jevrejske majke, s druge strane, ne moraju da čitaju psihološke članke i posećuju roditeljske forume, a njihova deca često budu mnogo uspešnija od ostalih. Ovo su neka od pravila kojih se oni drže.

10. Nagrada nezavisnosti

U običnim porodicama, roditelji su uvereni da će deca uspeti u životu ako ne moraju ništa da rade. Kod Jevreja je drugačije, roditelji smatraju da je važno da deca misle da mogu sami da urade nešto. Sasvim je normalno da u izraelskim kafićima da videte jednogodišnje dete kako samo jede obrok. To je zato što je deci dozvoljeno da rade sami čim postanu sposobni za to.

9. U početku sve deluje teško

Da bi postali nezavisni, deci je u početku potrebna pomoć i podrška. Ako detec započne novi hobi, u bilo kom životnom dobu, roditelji treba da ga podrže i podstiču. Postoji izreka ako nešto ne krene dobro, stariji bi znali da kažu: "Kol haschalot kashot", što znači "Svaki početak je režak".

8. Poverenje je najbolja nagrada

U jevrejskim porodicama, dete se nagrađuje poverenjem, nikako bombonama ili igračkama. Ako u potpunosti imate poverenje da će samostalno izvrši neki zadatak, detetu će to puno značiti.

7. Pustite ih da se igraju

Ovdašnje majke bi se onesvestile kada bi videli kako izraelska deca izgledaju kada se igraju napolju - često su prljava, blatnjava, kolena su im prašnjava, dok pojedini delovi gardarobe nedostaju ili su uništeni.

Istina je da čuvanje deteta čistim i urednim zahteva previše napora i vremena kako za roditelje, tako i decu. Jevrejski roditelji smatraju da nema potrebe čuvati decu uvek čistim, jer u tom periodu nema nikakav uticaj na razvoj deteta.

6. Prihvatite neurednost

Jevrejska deca su često okružena haosom koji ne uznemirava njihove roditelje. Oni razumeju da su deca neuredna, da bacaju stvari po kući i prosipaju sve oko sebe. Zbog toga, umesto da grde decu zbog neuredne sobea, dozvoljavaju im da žive kako hoće, ali objašnjavaju im vremenom zašto je urednost korisna.

5. Smiriće se kad-tad

Pojedini roditelji mogu da se iscrpe samo ako gledaju kako se jevrejska deca ponašaju. Oni ceo dan trče unaokolo i niko im ne govori: Ne penji se, ne diraj ovo, nemoj tamo, smiri se... Decu sa viškom energije trebalo bi pustiti dok su mali. Na taj način će postati mnogo sigurniji u sebe i dosledni kada porastu.

4. Sloboda

Jevrejskoj deci je dozvoljeno da radi mnoge stvari. Ako se pojavi novi crtež na zidu, to ne predstavlja povod za grdnju ili batine, već da dete ima potencijal da postane slikar. Međutim, postoji granicu koju čak i jevrejsko dete ne sme da pređe, a to je nepoštovanje svoje porodice, posebno vređanje roditelja, koje će prouzrokovati strogu kaznu.

3. Tata i mama su lideri porodice

Poštovanje roditelja se uči od početka. Svako dete u domaćinstvu zna da su roditelji lideri, a sve što ona radi je manje važno. Dakle, deca nikada ne zavise od svojih roditelja ili očekuju da dobiju nešto, već umesto toga pokušavaju sami sebi da ostvare ciljeve.

2. Dečja samokontrola

U okviru jevrejskih porodica, ne možete kazniti dete oduzimajući mu nešto. Umesto toga, na raspolaganju je nekoliko pravila, davanje određene koristi za ispravno delovanje. Dakle, dete ne razmišlja usko u pogledu ograničenja i kažnjavanja, već uči da popravi svoje ponašanje za svoje dobro.

1. Ništa ne prolazi nezapaženo

Savremeni psiholozi savetuju vam da ne hvalite svoje dete za bilo šta. Jevrejski roditelji su ipak ubeđeni da svako postignuće mora biti nagrađeno. Čak i ako joj je dete jevrejske majke donosi salvetu sa neprepoznatljivim škrabotinama, ona će pronaći način i ponosno ga predstaviti ostatku porodice kao sliku.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs