Evo kako

Kako pomoći detetu da smrša: 5 koraka do zdravlja!

Ako je dete gojazno, cela porodica mora da promeni navike ishrane i kretanja

Vaše dete & vi
Autor:
Kako pomoći detetu da smrša: 5 koraka do zdravlja!
Foto: Profimedia

Pretilost je postala prava epidemija u današnjem modernom svetu. Osim odraslih, nažalost, sve češće pogađa i one najmlađe. Iako nam je simpatično videti bucmasto dete, višak kilograma kod ove osetljive populacije treba zaista uzeti za ozbiljno.

Pretila deca često ostaju gojazna i u odrasloj dobi te već u detinjstvu mogu razviti hronična oboljenja, poput artritisa, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2...

Alarmantan je podatak da će do kraja 2020. više od 60% oboljenja biti direktno uzrokovano upravo gojaznošću.

Iako često mislimo da gojazna deca, budući da puno jedu, hranom dobijaju čak i više nutrijenata, to nije tačno.

Ta su deca zapravo pothranjena jer konzumiraju hranu koja sadrži prazne kalorije. Ako i vaše dete muku muči s viškom kilograma, vrlo je važno da mu i vi kao roditelj poslužite kao primer.

To znači da i sami trebate uvesti neke dobre životne navike, poput vežbanja i više kretanja, te zdraviji jelovnik. Teško je očekivati da će dete početi gubiti kilograme ako je vaša kuhinja prepuna slatkiša, nezdravih grickalica i pržene hrane te ako praktikujete pasivan način života koji uključuje porodično druženje isključivo ispred televizora.

Želite li pomoći svom detetu, prvi i osnovni korak jest eliminacija takve hrane te promena štetnih navika.

Isto tako, važno je i da razgovarate s detetom i posvetite mu određeno vreme u svom danu.

5 saveta koji će pomoći vašem detetu da zdravo mršavi

1. Uvedite obavezan doručak

Jeste li znali da upravo preskakanje doručka doprinosi debljanju i pretilosti?

Kako bi vaše dete započelo dan na pravi način, priuštite mu zdravi doručak bogat antioksidansima i nutrijentima. Zdravi doručak, koji uključuje, na primer, ovsenu kašu te obilje voća i zdravih masnoća, omogućiće vašem detetu mnogo energije te će ono izbeći osećaj umora u školi i tokom fizičkih aktivnosti. Zahvaljujući dobrom doručku, vaše dete neće doći u iskušenje da tokom ručka pojede veliku porciju ili da u večernjim satima ispred TV-a navali na slatkiše i grickalice.

2. Kuvajte kod kuće zdrave i nutritivno bogate obroke

Omogućite detetu da jede obilje voća i povrća (najbolje domaćeg ili iz ekološkog uzgoja) te da pije vodu ili, na primer, sveže ceđen sok od pomorandže.

Neka ima tri manja obroka u danu te dva male užine ili međuobroka, koja će uključivati zdrave grickalice, po mogućnosti kod kuće. Najbolje je i da u školu nosi svoju zdravu užinu ili ručak - tako neće pasti u iskušenje da na automatu kupuje slatkiše i nezdrave grickalice koje debljaju. Također, obroke servirajte isključivo u kuhinji i naučite dete da jede za stolom bez ometaja poput TV-a ili računara. Omogućite da vaše dete dobije obroke koji će biti bogati i gvožđem, na primer zeleno lisnato povrće, sočivo, pasulj, obilje orašastog voća, poput badema i oraha, te sušeno voće poput smokava, kajsija i šljiva (koje su odlične za probavu!).

Sušeno voće može vašem detetu biti odlična zamena za nezdrave slatkiše.

3. Ograničite gledanje TV-a i drugih ekrana te sedenje

Dete koje puno vremena provodi ispred TV ekrana, osim što je pasivno, izloženo je i uticaju brojnih reklama koje promovišu nezdravu hranu i slatkiše. Dok dete prati TV program ili ako je stalno za telefonom ili tabletom, veća je verovatnoća da će i nesvesno posegnuti za slatkišima i grickalicama, a neće imati ni osećaj koju je količinu pojelo. Stoga, ograničite vreme koje će vaše dete provesti za TV-om, tabletom ili nekim drugim ekranom.

4. Omogućite mu fizičku aktivnost

S obzirom na to da se u školi, a često i kod kuće, puno sedi, vodite računa o tome da je vaše dete svaki dan fizički aktivno (neka ono samo odabere između više opcija koje ćete mu ponuditi). Za decu u dobi od 6 do 17 godina preporučuje se oko 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Porazgovarajte s njim o tome zašto je kretanje važno i koliko će mu to koristiti za kosti i mišiće, naglasite mu da će imati puno energije za druge aktivnosti.

Kilogrami će usto početi padati, a osećaće se puno bolje i samopouzdanije u društvu vršnjaka. Neka dete samo bira između aktivnosti koje su mu dostupne ili koje može provoditi u prirodi (fudbal, rukomet, plivanje, košarka, planinarenje, karate, ples, vožnja biciklom, vožnja skejta…)

Takođe, potaknite dete da umesto lifta koristi stepenice te da pešači, na primer, do kuće drugara ili nekog drugog odredišta ako nije reč o prevelikoj udaljenosti.

5. Nagradite dete kada vidite da je istrajno u provođenju zdravih promena

Bitno je da svom detetu pružate podršku dok menjate navike i uvodi zdravi jelovnik. Kako biste ga dodatno potaknuli da istraje, nagradite ga s vremena na vreme nekom omiljenom aktivnošću - odlaskom u bioskop, zabavni park ili izlet… - bilo čime što bi ga moglo istinski razveseliti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs