Posle će biti kasno

Kako roditelj treba da postupi kad dete psuje, ujeda i udara: Ignorisanje je najgore što možete da uradite!

Utvrdite kaznu i budite dosledni

Vaše dete & vi
Autor:
Kako roditelj treba da postupi kad dete psuje, ujeda i udara: Ignorisanje je najgore što možete da uradite!
Foto: Profimedia

Mališani znaju da budu agresivni i udaraju drugu decu, ali i roditelje, da ih šutiraju, čupaju, grizu i govore ružne reči. Nemojte da se pravite da ne primećujete takvo ponašanje svog deteta.

Ako ništa ne preduzmete, grubo ponašanje može da postane navika i da vaše dete ima ozbiljan problem u odnosu sa drugom decom. Tada je već kasno.

Kada dete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smete da se smejete. Objasnite mu značenje tih reči i recite da će mu se drugi smejati kada ih ponovo izgovori, ali ne zato što je zanimljiv, već zato što će misliti da je prost i nekulturan.

Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosledni. Neka kazna bude ukidanje nekih privilegija, recimo, zabrana gledanja crtaća, korišćenja mobilnog ili igrica. Budite dobar primer, pa i sami izbacite iz rečnika ružne reči.

Ako dete ugrize ili udari drugo dete odmah ih razdvojte. Onda se posvetite detetu koje je žrtva i tešite njega, a dete koje ga je udarilo prvo ignorišite. Dete mora da shvati da je to što je uradio neprihvatljivo. Od malih nogu moraju da se uče samokontroli.

Deca ujedaju kada nisu u stanju da se nose sa situacijom u kojoj se nalaze, ali i da bi pokazali uzbuđenje, strah, anksioznost, ljubomoru, dosadu... Hronično ujedanje može da bude pokazatelj da dete ima teškoće sa prilagođavanjem.

Najvažnije je da odmah reagujete. Koristite kratke reči i glasan ton: "Bez udaranja" i "Ne psuj!".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs