TOP 12 NAJPRLJAVIJIH MESTA U KUĆI: Ako očistite OVO očistili ste sve što je trebalo, ostalo su samo sitnice

U domu se nalaze veoma opasna mesta koji su pravi rasadnici bakterija, a samim time i rasadnici zaraze. Evo kako treba da ih očistite

Enterijer
Autor:
TOP 12 NAJPRLJAVIJIH MESTA U KUĆI: Ako očistite OVO očistili ste sve što je trebalo, ostalo su samo sitnice
Foto: Shutterstock

Postoje i u kući najopasnija mesta po naše zdravlje i to je ono što prvo treba da očistite, a sve ostalo su samo sitnice.

Top 12 najprljavijih mesta u kući:

1. Kuhinjski sunđeri

Obični sunđeri za pranje sudova su opasna osnova za razmnožavanje bakterija jer su u stalnom kontaktu sa vodom i potrebno im je dugo da se osuše. U njima se nakupljaju čestice hrane koje postaju hrana za bakterije i gljivice, a stalna vlažnost stvara još povoljnije okruženje za razmnožavanje mikroba.

Da biste ispravili situaciju, češće menjajte sunđere ili ih perite na temperaturama iznad 60 stepeni (naravno, odvojeno od odeće). Još jedan trik: ako kod kuće imate mikrotalasnu pećnicu, stavite sunđer u nju na 1 minut - to će ubiti bakterije.

Sunđeri
foto: Shutterstock

2. Odvod kuhinjskog sudopera

U odvodu uvek ima vlage i ostataka hrane, što znači bakterije. Problem se može rešiti uz pomoć specijalnih sredstava za čišćenje, kojima bi trebalo čistiti lavabo najmanje jednom nedeljno, a najbolje svaki drugi dan.

odvod, čišćenje odvoda
foto: Shutterstock

3. Daske za sečenje

Bakterije se posebno aktivno razmnožavaju na površini drvenih ploča, pa je bolje koristiti plastične ili keramičke proizvode. Zamislite samo da drvena daska može sadržati 200 puta više bakterija nego daska za toalet. Idealna opcija je da se za svaku grupu namirnica (meso, riba, povrće i voće) koriste posebne ploče, a nakon upotrebe tretiraju sa 5% sirćeta.

daska za sečenje
foto: Shuterstock

4. Frižider i zamrzivač

Bakterije su u stanju da se razmnožavaju čak i na niskim temperaturama. Posebnu pažnju treba obratiti na fioke u frižideru, gde se obično čuva povrće i voće, jer se na tim mestima najčešće pojavljuje buđ, a otklanjanje „uzroka“ nije dovoljno, jer gljivica lako dospevaju na druge proizvode koji se nalaze u blizini. Redovno čišćenje unutrašnje površine frižidera vodom sa sapunom i poštovanje roka trajanja hrane može pomoći da se oslobodite bakterija. U zamrzivaču se ne akumulira ništa manje mikroba, pa je važno i unutrašnju površinu čistiti sapunom najmanje dva puta mesečno i, naravno, hranu koja nije sveža ne treba čuvati u zamrzivaču.

Frižider, čišćenje
foto: Shutterstock

5. Kupatilo

Ovo je soba sa visokom vlažnošću, tako da čišćenje kupatila treba tretirati sa posebnom odgovornošću. Mikrobi se akumuliraju u uglovima, pukotinama, spojevima između pločica, u odvodima i na zavesama. Da biste očistili kadu, potrebno je da koristite specijalno sredstvo za dezinfekciju, češće provetravate prostoriju ili vodite računa o uređenju dobrog sistema ventilacije.

Buđ, Kupatilo
foto: Shuterstock

6. Četkice za zube

Četkice se nakon upotrebe moraju oprati, jer se preko noći u našoj usnoj duplji nakuplja značajna količina bakterija, a ujutru ih možemo preneti na četkice.

Pasta za zube, Četkica za zube
foto: Shutterstock

7. Ventilacione rešetke

Mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na stanje rešetki jer se nalaze visoko. Ali upravo na rešetkama se stvaraju idealni uslovi za život bakterija. U kući je bolje instalirati uklonjive konstrukcije, koje treba ukloniti i obrisati najmanje jednom mesečno.

8. Toalet

U ovoj prostoriji ima više mikroba na zidovima i podu nego na samom toaletu, jer ako ispustite vodu sa otvorenim poklopcem toaleta, onda svi mikroorganizmi iz njega lako padaju na pod i zidove. Rešenje je da uvek ispustite vodu sa zatvorenim poklopcem i operete podove i prebrišete zidove u toaletu najmanje jednom nedeljno.

kupatilo, wc šolja
foto: Shutterstock

9. Kvake na vratima

Na drškama se nakuplja i mnogo štetnih mikroorganizama, pa ih prilikom čišćenja svakako treba obrisati krpom natopljenom alkoholom.

10. Krevet

Sigurno znate da grinje žive u posteljini, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Da biste izbegli štetne posledice i obezbedili zdrav noćni odmor, posteljinu treba da perete najmanje jednom nedeljno na temperaturi od najmanje 60 stepeni.

Spavaća soba, Krevet, Noćni sto, Noćni ormarić
foto: Shutterstock

11. Odeća

Odeću treba prati onoliko često koliko i posteljinu, jer oboje dolazi u kontakt sa telom i brzo akumulira bakterije.

12. Gadgeti

To nisu samo pametni telefoni, već i tableti, kompjuterski miševi, tastature i druge stvari koje često dodirujete. Treba ih redovno brisati posebnim maramicama.

Ne zaboravite na generalno čišćenje, koje treba raditi svakog meseca. Obratite pažnju na područja ispod kreveta i ormara, niše i police u kojima se nakuplja velika količina prašine i, shodno tome, bakterija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs