Kućna biblioteka

I KNJIGE MOGU DA SE "RAZBOLE": Sačuvajte ih OVAKO od oštećenja, vlage, plesni i štetočina, generacije će u njima UŽIVATI

Vaši najpouzdaniji prijatelji zaslužuju punu pažnju, evo šta treba da uradite da bi ostale zdrave i dugo vam pravile društvo.

Enterijer
Autor:
I KNJIGE MOGU DA SE "RAZBOLE": Sačuvajte ih OVAKO od oštećenja, vlage, plesni i štetočina, generacije će u njima UŽIVATI
Kako sačuvati knjige od oštećenja?, Foto: Shutterstock

Imate dosta knjiga, a malo mesta u stanu, pa vam je možda lakše da ih stavite u velike kutije, a potom gurnete u neki ćošak. Međutim, to može da vam se obije o glavu.

Za knjige je važno da slobodno dišu, a to ne mogu dok su zbijene, nezaštićene od pritiska. Osim što vremenom na koricama i listovima mogu ostati tragovi koje nećete moći lako ili uopšte da izbrišete, veća je verovatnoća da ih oštete vlaga, plesni i štetočine. Zato se potrudite da im obezbedite bolji dom - police. To ne znači da treba na police samo da ih nabacate i zaboravite da postoje.

Knjige
foto: Shutterstock

Nudimo vam još nekoliko jednostavnih, a dragocenih saveta i u knjigama koje imate u kućnoj biblioteci moći će da uživaju i buduće generacije.

* Ako imate knjige u mekom povezu, zaštitite ih čvršćim koricama ili zaštitnom folijom od propadanja i gužvanja.

*One vredne, knjige koje imaju antikvarnu vrednost, zahtevaju dodatni, specijalni tretman. Držite ih zasebno, ako je moguće obezbedite im metalni ormar i češće pratite da li su u dobrom stanju.

* Ukoliko se vaša kućna biblioteka nalazi na otvorenim policama (pazite da biblioteka bude što dalje od direktne sunčeve svetlosti!), potrebno je da ih redovno čistite od prašine. Ne samo što ćete izbeći da izgledaju prljavo, već ćete sprečiti da dobiju težak, neugodan miris.

Naravno, čišćenje od prašine ne podrazumeva lupanje knjigom o knjigu (mnogi to rade!), već upotrebu mekih četkica, malih usisivača za prašinu ili specijalnih krpa i papira koji poput magneta privlače sitne neprijatelje.

* Kad ih očistite, ne bi bilo loše da između stranica svake knjige stavite koji list lovora, pokupiće vlagu i nametnike, a njih, verujte, ima čak i na onim mestima za koja mislite da su dobro zaštićena - plesni, gljivice i knjiški insekti ne odustaju tako lako od imiljenih prebivališta.

Lovor, Lovorov List
foto: Shutterstock

* Buđ sa poveza, ako se ipak pojavila, a takođe je uzročnik neugodnog mirisa, možete ukloniti mešavinom 50 g amonijaka i 10 g hidrooksida. Kad nestane, mesto prebrišete destilovanom vodom. Raširite knjigu, brzo će se prosušiti na zagrejanom vazduhu s obzirom da grejna tela rade.

*S druge strane, treba pripaziti i da vazduh u prostoriji gde se knjige nalaze ne bude suviše suv, mogu vremenom da se rasuše i raspadnu.

* Savijene uglove, "uši" na knjigama, navlažite krpom i preko nje pređite srednje zagrejanom peglom.

* Mrlje od prstiju koje često ostavljamo na koricama, posebno onim sjajnim, mogu se očistiti četkicom namočenom u alkohol.

* Masne mrlje uklanjaju se krpom koju podmećete pod stranicu, a zatim ispeglate, a superperoksidom otklanjaju se mrlje od prašine ili mastila.

* Ako knjiga ima kožne korice, namažite ih lanenim ili ricinusovim uljem - neće doći do habanja.

Poslušajte obavezno i ovo: ne stavljajte knjige da štrče izvan police ili veliku knjigu na malu, a ako imate kućne ljubimce – drite ih dalje od knjiga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs