Pogledajte

Kako odabrati najbolju tendu za vas

Tende mogu biti fiksne i pokretne, različite veličine i izgleda, baš u skladu sa onim što je baš vama potrebno

Enterijer
Autor:
Kako odabrati najbolju tendu za vas
Foto: Shutterstock

Tende nisu aktuelne samo tokom letnje sezone. Imaju svoju primenu u toku čitave godine. Ponuda je veoma široka, te nije uvek lako snaći se i odabrati model sa najboljim karakteristikama. Na koji način napraviti pravi izbor? Sledi nekoliko saveta kako to da učinite.

U ponudi je mnogo različitih vrsta tendi, raznih namena. Koriste se kao zaštita od sunca ili kiše. Danas ne možemo zamisliti baštu kafića ili restorana bez tende ili suncobrana. Takođe, terase u stanovima i kućama ili verande, koje imaju tende daleko su funkcionalnije i prijatnije za boravak. Tende pružaju mnogobrojne prednosti. Pre svega, ako odaberemo adekvatan model, uštedećemo prostor i ujedno obezbediti kvalitetnu zaštitu. Pravilo planiranje i postavljanje veoma je važno, jer ono obezbeđuje željeni rezultat.

Pre svega, tenda se bira prema mestu i nameni. Neki modeli su pogodniji za ugostiteljske objekte, dok drugi više odgovaraju privatnim. Takođe, tenda za terasu razlikuju se od onih koje se obično postavljaju iznad ulaza u lokale sa izlozima.

Fiksne tende

Osnovna podela tendi odnosi se na to da li su one fiksne ili pokretne. Fiksne tende su stalno u otvorenom položaju i nemaju mehanizme pomoću kojih bi se mogle sklopiti i zatvoriti. Zbog toga su znatno jednostavnije i imaju manje delova o kojima treba voditi računa. Međutim, činjenica da ne mogu da se zaglave ili pokvare, ne znači da su one pravi izbor u svim situacijama. Naime, fiksne tende ne mogu se sklapati, tako da nisu pogodne za mesta gde je neophodno obezbediti fleksibilnost. Na primer, kada je oblačno nije nam potrebna zaštita od sunca u ugostiteljskim baštama. Takođe, na terasama, verandama i u dvorištima kuća želimo da imamo potpunu kontrolu nad tim da li nam je potreban hlad ili ne. Ponekad nam baš prija da sedimo i uživamo u toplini sunčevih zraka. Tako da, na ovakvim mestima, fiksne tende nisu naročito praktične.

Tenda
foto: Shutterstock

Takođe, fiksne tende moraju imati oblik koji je ovalan i koji ne dopušta da se na njima zadržava sneg ili kišnica. Zbog toga kod njih nemamo tako veliki izbor oblika u ponudi. Kada se one koriste? Idealne su za lokale sa izlozima. Ovalnog su oblika i imaju veoma čvrstu i postojanu metalnu konstrukciju. S obzirom na to da ih ne možemo sklopiti kada duva vetar ili kada je nevreme, one treba da budu veoma izdržljive. Štaviše, materijali od kojih se prave veoma su otporni na razne atmosferske prilike i veoma teško se kidaju. Oblik i dimenzije su važni, kako konstrukcija ne bi trpela preveliku silu i dodatno opterećivala zid na koji je tenda zakačena. Kao što je napomenuto, lokalima sa izlozima ovakve tende pružaju stalnu zaštitu od sunca ili kiše. Obično se brendiraju i daju poseban šarm eksterijeru. Na njima stoji naziv ili logo lokala, tako da su deo vizuelnog identiteta kompanije i u njihov odabir treba uključiti i dizajnere.

Pokretne tende

Pored fiksnih postoje i pokretne tende. One izazivaju sve veće interesovanje. Mogu imati razne sisteme i mehanizme pomoću kojih se otvaraju i zatvaraju. Oni mogu biti ručni ili automatski. Kod tendi koje se otvaraju i zatvaraju ručno, postoji ručka koja se okreće. Ipak, automatski sistemi su još više praktični. Kod ovih sistema koriste se prekidači i daljinski upravljači. Kada je reč o pokretnim tendama, u okviru njih postoji podela prema tome kakav mehanizam i sistem zatvaranja i otvaranja poseduju. Postoje rolo tende, kasetne tende, tende sa zip sistemom zatvaranja … Što se oblika tiče, mogu biti ravne ili kupolaste.

Tenda
foto: Shutterstock

Prilikom odabira treba voditi računa o tome gde će se nalaziti noseća konstrukcija, kako ona ne bi zauzimala previše prostora. Kada su ugostiteljske bašte u pitanju, unapred treba isplanirati kapacitet i sagledati da li postoji mogućnost eventualnog proširenja. Kupovina kvalitetne tende nije mala investicija, ali je svakako isplativa. Ako ste vlasnik restorana ili kafića, razmislite o tome da li površina vaše bašte može da se proširi, i prema tome planirajte i kupovinu tende. Za planiranje je pored površine važan i oblik bašte.

Naime, ako bašte ide u dužinu, tik uz lokal, onda je najbolje odlučiti se za kose tende čija konstrukcija je pričvršćena za sam objekat. Na ovakve tende može se ugraditi dodatno led osvetljenje, čime se postiže veoma primamljiv vizuelni efekat. Napravljene su od kvalitetnih materijala, a uz njih obično ide i sistem otvaranja uz pomoć daljinskog upravljača. Kada se sklope, smeštaju se u posebnu kasetu, tako da su zaštićene tokom sezone kada se ne koriste. S druge strane, kafići i restorani čije bašte su kvadratnog oblika, trebalo bi da imaju kose ili kupolaste tende čija konstrukcija prolazi po sredini bašte. U suprotnom, tenda koja bi bila oslonjena na sam objekat, bila bi prevelika i preteška, i predstavljala bi veliko opterećenje za zidove. Zbog toga se pribegava rešenju kod kog su sile ravnomerno raspoređene. Na sredini bašte postavljaju se noseći stubovi za konstrukciju. I jedna i druga vrsta tendi za bašte može se brendirati. Što se tiče izbora boja, on je veoma velik. Trebalo bi se odlučiti za neku koja ima veze sa brendom koji predstavlja. Ukoliko niste sigurni, obratite se dizajnerima za stručnu pomoć.

Gde mogu da se kupe najkvalitetnije tende na našem tržištu? Na mirandre.com postoji veliki izbor modela, koje nude najbolji domaći proizvođači. Uvek kupujte na proverenom mestu. Bilo da birate tendu za svoj privatni ili poslovni objekat, vodite računa o tome da ona bude praktična. Čišćenje može biti izazovan posao, ukoliko svi delovi same tende i noseće konstrukcije nisu lako dostupni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs