Priča za ceo život

Božija pravda nikoga ne zaobilazi: Zašto treba slušati svaki savet roditelja!

Poštujte i slušajte svoje roditelje da vas ne bi zadesila ovakva sudbina
Porodica
21:00h Autor:
Božija pravda nikoga ne zaobilazi: Zašto treba slušati svaki savet roditelja!
Foto: Shutterstock

Ovo je je priča o legendi koja se jednom davno zbila u Carigradu i govori šta poštovanje roditelja donosi svakom detetu izašto treba poštovati i slušati savete svojih roditelja.

Za vreme Teodosija Velikog u Carigradu je živeo jedan čovek koji je bio bogat i imao je sina jedinca koji se zvaše Teofil. Ovaj bogati čovek u starosti je skroz osiromašio i jednog dana reče svom sinu: "Hajde da mi tebe prodamo i od toga novca da sebe prehranimo, tako ćeš i ti ostati živ, a i mi." I desi se to i prodade Teofila jednom spahiji.

Otac mu je pri tome dao jedan savet, da kada god prolazi pored crkve i ako je služi liturgija da uđe unutra i odsluša do kraja, čak iako ima nekog bitnog posla. Spahija je jako zavoleo mladića jer je bio plemenit i vredan i gledao ga je kao svoga i jeo je sa njima za vreme ručka.

Jednoga dana desi se to da je gospodin sa Teofilom kao svojim slugom otišao u carsku palatu, ali je zaboravio protokol (knjigu) i posla Teofila da što brže ode kući i donese mu je. Teofil pohita brzo kući i kada je došao zatekao je gospodarevu ženu u preljubi sa jednim služiteljem.

Starac Pajsije upozorava: Roditeljska kletva je veoma moćna, pazite šta pričate deci!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mladić se nije obazirao na njih, već je po gospodarevoj želji hteo što pre da mu odnese knjigu. Međutim, gospodareva žena se uplašila da će je ovaj izdati gospodaru i smisli laž da ju je Teofil hteo silovati i da ovaj drugi nije naišao moglo je svašta da bude, i ako njegova glava ne bude sutra odsečena da će ona da ode od njega sa svojim mirazom.

Kada je to čuo gospodar se jako naljuti na Teofila i obeća ženi da će ispuniti njen zahtev. Poslao je sudiji poruku da će sutra s pismom poslati jednog mladića i da se njemu odseče glava, zapečati u platno i da mu se potom pošalje. Sudija mu odgovori da to ne može da učini bez svedoka. Međutim, gospodar reče da je taj sluga hteo da mu obečasti ženu i potom sudija prista na njegov zahtev.

Kako Bog utiče na vas svakodnevno, a da toga niste ni svesni: Ovo će vam otvoriti oči!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sutradan gospodar posla Teofila sa pismom sudiji, i u putu on opazi da je u toku liturgija i uđe u crkvu da odsluša bogosluženje do kraja. Žena gospodara je bila jako nestrpljiva i posla ljubavnika sudiji da uzme Teofilovu glavu ako je sve gotovo. I tako sudija ne znajući ko je taj, odseče njegovu, zavi u platno i zapečati.

Kada se liturgija završila Teofil ode sudiji i ovaj mu dade glavu i reče da je odnese gospodaru, Teofil ne znajući šta nosi pođe kući. Kada ga gospodar i žena videše živa oboje se začudiše, gospođa obamre od čuda. Kada su ga pitali šta se desilo on im reče.

Tako su i gospodin i njegova gospođa spoznali istinu i sud Božji, i zavoleše Teofila još više zbog njegove dobrote i čistote duše i tako ga spahija posini!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs