Uživajte u sadašnjem trenutku

Za život punim plućima: 4 najvažnije lekcije koje treba da naučimo od dece!

Deca još uvek nisu upoznata s nametnutim pravilima i ograničenjima tako da bi bilo dobro više pažnje usmeravati na to kako se odnose prema okolini
Porodica
11:32h Autor:
Za život punim plućima: 4 najvažnije lekcije koje treba da naučimo od dece!
Foto: Thinkstock

Istina je da nam deca mogu pokazati kako živeti punim plućima jer se često ponašaju poput prosvetljenih mudraca.

Još uvek nisu upoznata s nametnutim pravilima i ograničenjima tako da bi bilo dobro više pažnje usmeravati na to kako se odnose prema okolini. Ovo su neke od njihovih najvažnijih lekcija.

1. Sadašnji trenutak je jedini trenutak koji nam je na raspolaganju

Deca će većinu stvari koje žele da urade uraditi istog trenutka jer nisu upoznata s prošlošću i budućnošću.Kad nešto rade, potpuno su posvećeni sadašnjem trenutku za razliku od odraslih kojima misli često lete s prošlosti na budućnost.

Zamaranje oko prošlosti ne menja prošlost. Šta je bilo, bilo je. Zabrinutost i negativne pretpostavke oko budućih događaja samo pogoršavaju situaciju. Jedini trenutak koji imamo je sadašnji i zato sledite primer dece - prestanite toliko da razmišljate i uživajte u sadašnjem trenutku.

Evropski vrtić najbolji na svetu: Deca se igraju testerom i blatom, kuvaju na otvorenoj vatri!(FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Maštanjem kreiramo realnost

Deca imaju drugačiju percepciju od odraslih. Njima je sasvim normalno da zamišljaju snežne dvorce koji se u trenutku pretvore u prostrana mora kojima plove gusarski brodovi.

Odrasli često misle da su prerasli tu fazu jer su uvereni da znaju na koji način svet funkcioniše. Svoju energiju troše na razmišljanje o novim obvezama, stresu, neprijateljima, nedaćama, računima.

Istina je da naša percepcija zavisi od uverenja, emocija i misli. Svako od nas ima drugačiji pogled na svet, a već svi znamo da ono čemu najviše posvećujemo pažnju prema zakonima fizike polako postaje naša realnost.Stoga provodite više vremena u igri s decom ako želite svoj um da "očistite" od briga i nervoze. Ona će vam pomoći da oslobodite um i shvatite kako ništa nije nemoguće.

Duško Radović mudro savetovao: Evo kako treba vaspitati decu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Smejte se svaki dan

Deca imaju predivnu sposobnost da uvek pronađu nešto što ih zabavlja, nešto što ih zasmejava bez obzira gde se nalazila. Sledite njihov primer, jer kako kaže jedan poznati citat: "Uvek pronađite razlog za smeh. On možda neće dodati godine vašem životu, ali će sigurno dodati život vašim godinama."

4. Odbacite očekivanja

Deca ne očekuju ništa. Umjesto toga, raduju se svakom novom iskustvu kojem pristupaju otvorenog uma i srca. Dopuštaju da ih život iznenadi, dopuštaju da ih okolina zadivi. Zanimljivo im je gotovo sve s čime se susretnu dok odrasli stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Deca još uvek nisu ograničena nametnutim stavovima tako da nas najbolje mogu naučiti kako da odbacimo očekivanja od sveta, nas samih i ostalih ljudi, jer ćemo tada zaista moći više da uživamo u životu i bogatstvu koje nas okružuje.

Za sreću im bilo dovoljno samo jedno: Kako je mladi par ostvario svoj život iz snova! (FOTO)

Imate li decu ili ste možda često u njihovom društvu? Čemu su vas najviše podučila? Voleli bismo da čujemo vaša iskustva, zato slobodno ostavite komentar ispod članka.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs