Savet stručnjaka

Oslobodite se negativnih misli za 5 minuta: Više nećete brinuti o onome šta je bilo i šta će biti!

Ekhart Tole podelio je jednu neverovatnu spoznaju koja ga je oslobodila od stresa prošlosti ali i budućnosti
Lifestyle
17:44h Autor:
Oslobodite se negativnih misli za 5 minuta: Više nećete brinuti o onome šta je bilo i šta će biti!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Como Ser Feliz

Ekhart Tole je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Jedan je od retkih duhovnih učitelja koji odiše skromnošću.

Njegova svaka misao počiva na ličnom, duboko proživljenom iskustvu. Knjige koje je napisao postale su bestseleri.

Najpoznatije od njih su "Moć sadašnjeg trenutka" i "Nova Zemlja" koje su mnogim ljudima širom sveta iz temelja promenile život.

Od teške depresije do prosvetlenja

U svojoj knjizi "Moć sadašnjeg trenutka" Ekhart Tole govori o vlastitom iskustvu depresije.

Živeo je u disfunkcionalnoj porodici te je do svoje 13. godine bio izuzetno teskoban. I, kako kaže, više puta je bio na korak do samoubistva. Duga razdoblja depresije i teskobe potrajala su sve do 29. godine.

A onda je jedne noći, kaže, doživeo stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živeti sa sobom”. Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svesno i drugo JA s kojim više ne može živeti.

Pitao se koje je od ta dva JA stvarno. Nakon te noći svet više nije gledao istim očima.

Kada je ujutro otvorio oči, osetio je duboki mir i bio očaran lepotom i životom predmeta u svojoj sobi, zracima svetlosti koje su ulazile kroz prozor…

Taj unutrašnji spokoj ga od te noći više nikad nije napustio.

Šta mu se dogodilo, shvatio je tek godinama posle, nakon što je razgovarao s budističkim monasima. Problem je u unutrašnjem nezadovoljstvu.

Ćao, doviđenja: Izbacite ove 4 reči iz upotrebe i sreća će vam se osmehnuti!

Tokom odrastanja, pod uticajem porodice i okoline, vi se počinjete poistovećivati s vašim umom. Stvarate mentalnu sliku o tome ko ste i počinjete verovati u svoje fantomsko, izmišljeno ja. To je vaš ego, izvor vaše patnje.

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti. Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš se ego više neće imati za šta hvatati.

Da li ste primetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite?

Iza toga se takođe krije ego. On želi stvari, novac, uspeh, ugled, moć jer tako dobija na važnosti. Ali čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i neceloviti.

Tole kaže kako ništa vanjsko ne može ispuniti vašu unutrašnju prazninu. Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svesni svog unutrašnjeg bića, odnosno toga ko vi zapravo jeste.

Bolest zvana kompulsivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret misli, Ekhart Tolle je shvatio da savremeni čovek boluje od jedne teške bolesti, koja se službeno ne smatra bolešću – jer je ima većina ljudi.

Reč je o kompulsivnom ili preteranom razmišljanju. Taj unutrašnji glas koji stalno negoduje i kritikuje te vrti iste priče izvor je naše patnje.

On truje ne samo nas iznutra i okolinu nego i planetu na kojoj živimo. A usto nas i energetski jako oslabljuje i iscrpljuje. Vreme je da konačno toga postanemo duboko svesni.

Tole kaže da naš um može biti vrlo koristan instrument, ali i razorna sila. Današnji čovek se, nažalost, poistovećuje sa svojim mislima, ne shvatajući da se njegova prava priroda ne krije u umu, nego u dubini njegova bića.

Čak 80 do 90 posto naših misli potpuno je nepotrebno, kaže Tole.

Srećan je samo ko je shvatio ovih 8 lekcija: Četvrtu je tako teško savladati!

Razmišljanje o nečem što je bilo ili što će se tek dogoditi samo produbljuje osećaj nezadovoljstva te nas udaljava od stvarnog života, koji se uvek odvija samo SADA. Tole nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživeti samo – Sadašnji trenutak.

Dakle, stvaran je samo Sadašnji trenutak, a prošlost i budućnost su psihološko vreme. Jednom kad osvestite ovu misao, vaš bi se život mogao zauvek promeniti.

Vi ste čista svest

Da li ste primetili da su vaše misli vrlo nestalne i da ih ne možete kontrolisati? Ne znate otkud i zašto dolaze niti kamo nestaju.

Dakle, one upravljaju vama, a ne vi njima, zar ne?

Ali to ne znači da ih se ne možete osloboditi. "Početak slobode jest spoznaja kako vi niste to biće koje vas opseda – mislilac" kaže Tole.

Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi posmatrati kao objektivni posmatrač.

Tada postajete svesni glasa koji čujete u svojoj glavi i koji uglavnom optužuje, kritikuje i negoduje. Taj glas, kaže Tole, pripada uslovljenom umu koji je rezultat sveukupne vaše prošlosti, kao i kolektivnog kulturalnog misaonog sklopa koji ste nasledili.

Kada postanete svesni svedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i rasplinuti se. Tada ćete osetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višim nivoom svesti.

Sadašnji trenutak je – večan

Vaše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažete, smatra Tole. Stvari koje su zaista važne, poput lepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutrašnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog dela koji nije racionalan.

Osim što možete biti svedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmeravanje pažnje na Sadašnji trenutak.

Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je večan. Kada ga potpuno osvestite, oslobodićete se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs