Da li ste znali?

Mnogo više od običnog drveta: Kako se gaji Bonsai drvce

Bonsai je tehnika uzgoja minijaturnog drveta u maloj posudi koja potiče iz Japana
Porodica
20:42h Autor:
Mnogo više od običnog drveta: Kako se gaji Bonsai drvce
Foto: Thinkstock

Bonsai je tehnika uzgoja minijaturnog drveta u maloj posudi koja potiče iz Japana. Ova drvca mogu dosta dugo da opstaju, čak i preko 100 godina. Tako stara stabla predstavljaju prava umetnička dela i cena im je izuzetno visoka. Bonsai zahteva znanje, ljubav i vreme.

Bonsai nije samo obično drvo smešteno u malu saksiju već je to prava umetnost. Najkvalitetnije bonsai drvce je ono koje se nađe zakržljalo u planini i prirodi. Ono zbog nepovoljnih uslova gde je raslo, često koren uvučen u stenu ili nedovoljno svetlosti i vode, ostaje samo po sebi patuljasto i prilikom presađivanja u malu saksiju već podseća na bonsai. Prilikom sađenja drvca koren se skraćuje i ne pokriva se ceo zamljom već se ostavlja vani i time se pravi takozvani nabari - vidljivi deo korena. Suvišne grane se uklone i tako se održava stalnim orezivanjem. Vremenom kako drvo stari, lišće mu se smanjuje, a patuljasto drvce dobija izgled pravog drveta u prirodi.

Orezivanje i održavanje se obavlja posebnim alataom bez koga je nemoguće raditi. Jako je skup i u Srbiji ga je teško naći. Saksije u kojima se sadi su takođe specijalne i plitke.

Leče zatrovan prostor: Ove kućne biljke teraju nemir i neslogu, otkrivaju bolest!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sve biljke koje imaju čvrsto stablo pravilnom negom i održavanjem mogu da postanu bonsai. Postoje biljke koje se lako adaptiraju na malu posudu i brzo im se smanjuje lišće te se one preporučuju bonsai početnicima. Najčešće su to: brest, bukva, fikus, javor, azaleja, bor, hrast, kesten. Orah se recimo ne preporučuje jer i u prirodi ima veliki list koji ovom tehnikom nije moguće smanjiti i od njega se ne pravi bonsai.

Za bonsai drvce možete primerak drveta kupiti i u rasadniku ili cvećari ali njemu mnogo više godina treba da postane bonsai. Nikako se ne preporučuje kupovima formiranog bonsaija u cvećari ili prodavnici. Debljinu stabla i izgled bonsaija su postigla veštačkim putem, kljukana raznoraznim hemikalijama te su kratkog trajanja. Uz maksimalnu negu traju nekoliko meseci i time možete samo da doživite razočarenje kad ih uz ogroman trud izgubite. Zato je najbolje započeti drvetom koje ste sami izvadili iz prirode.

Luksuz rezervisan za najbogatije: Zavrteće vam se u glavi od cene i lepote ovog imanja! (FOTO)

Kako će izgledati drvo zavisi od bonsaiste. Obično se trude da podseća na pravo drvo u prirodi ali to nije pravilo. Pri formiranju oblika postoje razni stilovi za koje se sami odlučuju. Nekada i samo drvo, posebno ono koje je iskopano u prirodi, diktitira stil. Strogo uspravan oblik, kaskada, stenoviti oblik ( koren ide preko kamena u zemlju ), metlasti, slobodno uspravni su samo jedni od mogućih stilova. Oblik se formira orezivanjem i ožičavanjem grana. Spesijalnom žicom se uvezuju grane i usmeravaju tamo gde bonsaista želi, zavisno od stila koji je odabrao. Ovo je veoma važan i ozbiljan zadatak jer grane ne smeju da se oštete i da sadrže ožiljke od žica. Zavisno od vrste drveta i stila za određeno vreme žice se uklanjaju a grane ostaju u željenom položaju.

Za nekog je bonsai hobi, a neko se time profesionalno bavi. U svakom slučaju pravilno uzgajano bonsai drvce je jako skupo i uvek izaziva divljenje okoline, a vlasniku daje status umetnika.

Genijalna kućica od samo 13 metara kvadratnih: Žena napravila dom iz snova! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs