NAJPOPULARNIJA IMENA U SRBIJI NISU NI BLIZU TRADICIJI: Roditelji misle da im deca nose starinsko ime, a žive u zabludi

Ovo su neka od trenutno najpopularnijih muških imena u Srbiji, roditelji misle da su deci nadenuli tradicionaln srpsko ime, a evo kakvo im je zapravo poreklo

Porodica
NAJPOPULARNIJA IMENA U SRBIJI NISU NI BLIZU TRADICIJI: Roditelji misle da im deca nose starinsko ime, a žive u zabludi
Foto: Profimedia

Svakih nekoliko godina dođe do svojevrsne "smene" popularnih imena koje novopečeni roditelji vole da daju svojoj tek rođenoj deci. Pa tako nekih godina imamo popularizaciju modernih imena, nekada su to ona kratka , a nekada se ljudi prisete svog porekla pa u modu vrate starinska imena.

Iako su mnogi zaboravili kako su im se zvali preci ima i onih kojima je bitna tradicija, međutim trebalo bi da znate da nisu sva imena, iako su stara, poreklom sa naših prostora niti imaju značenje blisko našem narodu.

Bebe, Porodilište
foto: Shutterstock

Ovo su neka od najneobičnijih muških imena popularnih u Srbiji, a nisu sa našeg podneblja:

LAV – ime grčkog porekla

Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena “Leon” ili latinskog “Leo”. Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

JAN – ime starohebrejskog porekla

Ime potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” izvorno iz starohebrejskog “yohanan (Johohana)” i znači “u milosti Jehovinoj”. Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

Bebe, Deca, Petorke
foto: Printscreen Instagram/driskell_quints_mom

VID – ime slovenskog porekla

Izvedeno od reči “vita”, Vid znači “život”. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog “vidu” što znači “drvo”, “šuma”, ili od starogermanskog “vitus” što znači “voljan”. Na našem jeziku izvedeno je od glagola “videti” i označava “moć gledanja”, “vid očinji”.

NAUM – ime grčkog porekla

Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči “nahum” što znači “učitelj”.

NOA – ime hebrejskog porekla

Varijanta hebrejskog imena “noah” u značenju “ostatak”. Prema Bibliji, Noa je bio deseti i poslednji od pretpotopnih Praotaca Izraela i prorok prema rečima Kurana.

Bebe, Blizanci, Dečaci
foto: Thinkstock

EOL – ime grčkog porekla

On je bio Bog i gospodar vetrova kod starih Grka, Sizifov otac.

GAL – ime nepoznatog porekla

Gal znači crn, mrk.

KOZMA – ime grčkog porekla

Ime potiče od grčke reči “kosmas” u značenju “red, čast”. Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju “onaj koji je pristojan”.

RELJA – ime nepoznatog porekla

Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“, pa bi se moglo prevesti i kao “onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“. Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači “zlato, zlatan”.

Stil / Blic žena

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs