PRADEDA POZNATOG SRBINA POSTAO SVETAC ZBOG GAVRILA PRINCIPA: Izdržao je svirepo mučenje, a umro je jer nije hteo OVO

Pradeda poznatog glumca postao svetac zbog neverovatnog podviga koji ga je koštao života.

Porodica
12:48h Autor:
PRADEDA POZNATOG SRBINA POSTAO SVETAC ZBOG GAVRILA PRINCIPA: Izdržao je svirepo mučenje, a umro je jer nije hteo OVO
Foto: Mateja Stanisavljevic/ATA

Gumac, pisac, rok muzičar, kompozitor NenadaJanković, mnogo poznatiji kao dr Nele Karajlić, stvorio je brojna muzička i dramska dela koja su dizala veliku prašinu u regionu, jer u sebi nose veoma važne poruke. Upravo tu hrabrost i želju za pravdom nasledio je od čuvenog pradede Milana Bilbije.

Iako je zverski mučen, nije hteo kao sveštenik da promeni datum rođenja Gavrila Principa nakon Sarajevskog atentata, kako bi mogao da bude streljan, po nalogu okupatora. Sto godina kasnije postao je svetac zbog svog viteškog dela.

Nele Karajlić
foto: ovan Miric/ATA

- Moj čukundeda sveštenik Ilija Bilbija bio je jedan od vođa ustanka protiv Turaka u Krajini 1875. Da su tada postojali mobilni telefoni, da su ustanici u Hercegovini i Krajini imali komunikaciju između sebe, Turci bi se u potpunosti povukli iz Bosne. Berlinski kongres (1878) u tom slučaju bi samo zaključio faktičko stanje na terenu, pa bi Bosna i Hercegovina, s većinskim srpskim stanovništvom, dobila neku vrstu autonomije. Ovako, taj "Dejton 19. vijeka" je Bosnu i Hercegovinu dao na upravljanje Austrougarskoj monarhiji iako je de jure ona ostala u sastavu Otomanske imperije sve do aneksije 1908. U toj monarhiji, 1894. godine (13. jula po starom kalendaru, prim. nov.), na pola kilometra daleko od Grahova, rodio se Gavrilo Princip. Ne zna se tačno ko ga je krstio, da li Ilija, moj čukundeda, ili njegov sin Milan, moj pradeda - počinje priču za "Kurir" Nele.

Gavrilo Princip
foto: Wikipedia / Anonimski

Milan je čak i umro dve godine pre Gavrila Princima.

- Zna se, međutim, ko nije hteo da mu promeni datum rođenja nakon što su austrijske vlasti, tražeći način da Gavrila kazne streljanjem, zahtevale da se datum u krštenici promeni sa jula na jun. Tom promenom Gavrilo bi imao više od dvadeset godina, što bi, po tadašnjim zakonima, značilo da je punoletan. Tako je dečak koji je trebalo da se zove Špiro, ali mu je ime Gavrilo doneo svetac na čiji se dan rodio, posle čijih su pucnjeva sa lica zemlje nestale tri imperije, osuđen na robiju. Moj pradeda Milan nije pristao da promeni datum rođenja, pa je zbog toga zverski mučen. U zatvoru je preminuo 1916. Sto godina kasnije, njegove mošti prenesene su u Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Grahovu, a on je kanonizovan u sveca.

Nečle je obajsnio kakve rodbinske veze vežu Milana i njega.

- Prota Milan Bilbija imao je četvoro dece. Vladeta Bilbija, najstariji sin, bio je član napredne srpskohrvatske omladine, to jest Mlade Bosne, ujedno i Principov cimer u Beogradu. Jelena Bilbija, njegova sestra, bila je pisac za decu i prvi spiker Radio Beograda. Njen glas je pre 99 godina u eter izgovorio ime novog radija: "Ovde Radio Beograd!" Milojko Bilbija, mlađi sin, živeo je u Sarajevu. Imao je sina Milana, koji je, pretpostavljam, dobio ime po svom velikom dedi. Milan Bilbija bio je televizijski reditelj, jedan od onih koji su izvršili veliki uticaj na moj svetonazor i ljubav prema televiziji. Bio je u braku s Nedom Ukraden, jednom od najvećih zvezda zabavne muzike. Četvrto dete prote Milana Bilbije zvalo se Ruža Bilbija, udata Janković. Ona je majka moga oca, odnosno moja baka - ističe Janković.

Otkrio je da se u crkvi ne nalaze samo mošti svetog Milana (Miloša) Bilbije, već i delići moštiju Svetih apostola Petra i Pavla, zatim delići moštiju Svetog apostola Andreja, kao i jevanđeliste Luke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs