JA SAM MAJKA U JAPANU I EVO ZAŠTO SU NAŠA DECA NAJZDRAVIJA: Japanski roditelji 4 stvari rade odavnina, a ovo je KLJUČNO

Juko Tamura je kulturni prevodilac, glavni urednik Japonice i čest dvojezični saradnik Japan tajmsa. Magistrirala je međunarodnu poslovnu administraciju.

Porodica
12:30h Autor:
JA SAM MAJKA U JAPANU I EVO ZAŠTO SU NAŠA DECA NAJZDRAVIJA: Japanski roditelji 4 stvari rade odavnina, a ovo je KLJUČNO
Yuko Tamura, Foto: Printscreen Instagram / Yuko Tamura

Juko Tamura je kulturni prevodilac, glavni urednik portala "Japonice" i čest saradnik saradnik "Japan tajmsa". Magistrirala je međunarodnu poslovnu administraciju, a pored toga, smatra da je veoma uspešna kao majka. Prema zvaničnim podacima, Japan je jedna od retkih destinacija u kojoj odrastaju najzdravija deca, a ova svestrana žena je otkrila 4 stvari zbog kojih je to tako.

Sve se zasniva na japanskoj filozofiji

Lekar i farmaceut Sagen Išizuka 1896. godine kreirao je japansku filozofiju pod nazivom „šokuiku“ – koja se izvodi od dve reči koje znače „jesti“ i „rasti“. Upravo ona je postala osnov vaspitanja svih roditelja u Japanu. Ovaj koncept je najvećim delom zaslužan zašto je Zemlja izlazećeg sunca dom najzdravije dece na svetu.

1. "Bento boks" su od presudnog značaja

Preko 95% japanskih osnovnih i nižih srednjih škola ima sistem školskog ručka. Obroke planiraju nutricionisti, a učenici aktivno učestvuju u procesu serviranja ručka. Dok mnoge predškolske ustanove takođe obezbeđuju ručkove, domaći bento ručkovi mogu igrati važnu ulogu u promovisanju šokuikua. Vaspitačica u vrtiću moje ćerke zamoli svoje učenike da razgovaraju o tome šta se nalazi u bento kutijama jedne druge. To čini vreme ručka prijatnim, a deca se osećaju ohrabrenom da probaju novu hranu - ili čak izraze nesklonost prema određenoj hrani - kada je pronađu u bento kutijama svojih prijatelja.

Odlučivanje za bento ručkove umesto brze hrane takođe omogućava deci da dobiju dosledne porcije sezonskog povrća i voća, izbegavajući hranu sa visokim sadržajem masti i aditive u hrani. Obroci se često prave od lokalnih, svežih sastojaka, kao što su bakalar sa slatkim kukuruzom i bok čoj, koji se poslužuju sa supom od minestrone i kutijom mleka.

Dete, Japanci
foto: Shuterstock

2. Počinje rano da se primenjuje "šokuiku"

Japanski lekari često ohrabruju majke koje očekuju da se pridržavaju dobro izbalansiranog stila obroka koji se zove „ičidžu-sansai“. Usredsređen je na činiju pirinča i miso supe, praćen jelom fokusiranim na proteine, i dve povrtne strane (poput morskih algi ili pečuraka) za adekvatne vitamine, minerale i vlakna. Ne propustite: Psiholog kaže da ovih 7 veština razdvaja uspešnu decu od „one koji se bore“ Kako deca stariju, počinju da uče o zdravim navikama u ishrani. Vlada je 2005. godine usvojila Osnovni akt o Šokuikuu za promovisanje šokuikua. U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Voda, Alkalna voda, Kisela voda, Čaša vode
foto: Profimedia

3. Piju vodu ili čaj umesto sode

Svojoj ćerki ne ograničavam pristup voćnim sokovima i povremenim šejkovima. Ali po njenim rečima, soda je jaka, tako da sam možda imao sreće. U početku sam je upoznao sa čajem od ječma, koji je bogat mineralima bez kofeina. To je popularan izbor među Japancima svih uzrasta i odlična alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim napitcima iz prodavnica. Takođe vam pomaže da smanjite dnevni unos kalorija. Drugi način na koji primenjujem šokuiku kod kuće je pravljenje smutija sa svežim voćem i jogurtom sa svojom ćerkom. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva će njene današnje navike zdrave ishrane preneti i u njenu budućnost.

Kinezi, Deca, kineska deca
foto: Shutterstock

4. Kuvaju hranu bogatu hranljivim materijama u serijama

Otkrio sam da priprema jednostavnih domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog hranljivog povrća i voća u serijama pojednostavljuje moje svakodnevno kuvanje. Kada je moja ćerka krenula u vrtić, u početku sam se mučila sa nekim pravilima u školi - bez grickalica sa visokim sadržajem šećera ili masti, poput čipsa i kolačića, ili kofeina. Ali mali trikovi, poput čuvanja rezerve porcionisanih obroka, obezbeđuju da mogu da pripremim ručkove bogate hranljivim materijama za nju, čak i kada kod kuće nema dovoljno svežih proizvoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs