ONE I "ONE"

6 STVARI KOJIMA SNAJKA MOŽE UNIŠTITI SVEKRVU: Svesno ili nesvesno, ali ovo je velika kazna

Svaka žena koja ima sina dobiće sutra i njegovu ženu, a ona postati svekrva. Gde je pameti i sloge, tu je i mira, ali postoje situacije kad odnosi postaju poprilično zategnuti.

Porodica
6 STVARI KOJIMA SNAJKA MOŽE UNIŠTITI SVEKRVU: Svesno ili nesvesno, ali ovo je velika kazna
Foto: Shutterstock

Svaka žena u paketu s mužem dobija i njegovu majku - ukoliko je on te sreće da je ima. Mogu da žive zajedno u istom domu ili svako za sebe, ali odnos sa svekrvom jedan je od krucijalnih za svaki brak. Gde ima uzajamnog poštovanja i tolerancije, tu, logično, neće biti ni problema.

Nekad je svekrva od snaje očekivala "da je zameni" i da rodi unuke. Danas želi samo da ona usreći njenog sina i da im stvori udoban porodični život.

Majka i ćerka, snaja i svekrva, svekrva i snaja, svekrva, snaja, svađa
foto: Shutterstock

Svekrve imaju veliko životno iskustvo i uglavnom žele da pomognu savetima. S jedne strane to jeste prednost, ali moderne snajke žele da žive po svom i neprekidno popovanje muževljeve majke obično ih uznemirava. Ako se previše meša u život mlade porodice, odnosi se neminovno komplikuju i dve žene počinju da se izbegavaju da bi se sačuvao mir u kući. Međutim, veoma često su snaje one koje svojim pogrešnim stavom prouzrokuju zahlađenje odnosa. Evo šta im svekrve zameraju i šta po njima ne rade kako treba...

Superioran stav

Snaje su često pune samopouzdanja, jer su neretko obrazovanije, uspešnje u poslu ili modernije od svojih svekrva. Tako nadmoćan stav obeshrabruje svekrvu da pokaže ne samo odanost sinu i njegovoj porodici već i ljubav prema njegovoj ženi. Nekad to krene već od prvog dana upoznavanja i nastavlja se tokom celog braka. Starija žena je stalno na oprezu da ne učini nešto pogrešno, i to neverovatno kvari napredak u njihovim odnosima.

Sebičnost i koristoljubivost

Odsustvo brige i bliskosti boli mnoge svekrve. Zbog sinovljeve sreće tolerišu ružno osećanje da su bitne samo kad je snajki nešto potrebno - da pričuvaju unuke ili spreme ručak. Teško im pada ako se snaja ne javi kad zna da su bolesne, ne zna kad im je rođendan i razne godišnjice i izbegava da ih poseti ili dođe na ručak. To govori da snaja ne mari za nju, tako da odnosi postaju zategnutiji.

MEŠANJE U BRAK

Porodični psiholozi istražili su i šta snaje ne vole kod svekrva, a spisak je poprilično podugačak. Prvenstveno se ježe na to kad banu nenajavljeno, kad se mešaju u vaspitanje dece misleći da i to bolje znaju od njihovih roditelja i kada u raspravama zdušno staju na stranu sina, bez obzira na to da li je kriv. Pogađa ih i to kad im svekrva daje loše komentare o izgledu i kada zabadaju nos u njihove finansije.

Majka, Svađa, ćerka, Svekrva, Snaja
foto: Thinkstock

Nevaspitanje i nepoštovanje

Snaje bi uvek trebalo da znaju da je svekrva majka njihovog muža i baka unučadi i nema nikakvu obavezu (a nema ni potrebe) da je zovu "mama". Dovoljno je da je oslovljava imenom, a persiranje je stvar dogovora i poštovanja. Ali ako je zove bilo kakvim pogrdnim imenom ili babuskarom, pa još ako i neka povisi ton na nju, uvredi je ili tera svađu do beskonačnosti ili je bahato nipodaštava, kako da očekuje da je ova voli?

Okretanje sina protiv majke

Ovo je možda i najčešća zamerka svekrve snaji. Ako do juče dobar sin počne retko da zove i posećuje svoju majku bez ikakvog razloga, zamera joj nešto što mu ranije nikad nije smetalo ili ako svekrva prepozna snajine reči u njegovim primedbama - jasno joj je da je on pod ženinim uticajem. To će majku zaboleti do srca. Ona ne želi ni sa kim da se takmiči, već da i dalje bude deo života svog sina.

baka i unuka, zagrljaj
foto: Shutterstock

Retko viđanje unuka

Snajke su prirodno naklonjenije svojoj majci i decu često više vode kod nje nego kod muževljeve majke. Nema gore sudbine za svekrvu od one da ne može dovoljno da viđa unuke znajući da takav tretman nije zaslužila. Zato snaje treba prema njima, bez obzira na odnose, da budu pravedne i puste je da ravnopravno viđa decu, koja i treba što češće da provode vreme sa svojom bakom.

Stil.rs/Lj.J./Zadovoljna.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs