SOFIJI SU POLOMILI KIČMU TOKOM POROĐAJA I UBEĐIVALI JE DA JE BOL NORMALNA: Kada je konačno dobila dijagnuzu zaplakala je

Ova mlada žena i majka većinu svojih dana provodi sedeći u stanu na drugom spratu, ali ne svojom voljom već zbog nezaboravne traume koju je preživala

Porodica
13:43h
SOFIJI SU POLOMILI KIČMU TOKOM POROĐAJA I UBEĐIVALI JE DA JE BOL NORMALNA: Kada je konačno dobila dijagnuzu zaplakala je
Foto: Shutterstock

Sa 26 godina, Sofi Smit je registrovana kao invalid i to zbog slomljene kičme na porođaju. Njena majka Ester je morala da se preseli kod nje kako bi pomagala u stalnoj nezi koja je nophodna ovoj mladoj majci, njenom 10-mesečnom sinu Henriju, i starijem detetu Noi.

Naravno, život ove porodice nije uvek bio ovakav. U početku, babice su mislile da je njen bol u kuku koji se pojavio u 6 mesecu trudnoće povezan sa drugim stanjem i da će proći. Uverili su je da je to bol u karličnom pojasu i uputili je na fizioterapiju. Međutim, to nije nestalo i samo se pogoršavalo.

Nesrećna žena osećala se kao da joj nož prolazi kroz kuk svaki put kada bi pokušala da napravi korak. Babica je nastavila da je uverava da je bol normalan i da će biti dobro, ali njeno stanje je nastavilo da se pogoršava.

trudnica
foto: Shutterstock

U vreme kada je rodila bebu Henrija u martu 2023. godine, Sofi je bila u stalnoj agoniji. Kada je njena beba imala mesec dana, bol je postao toliko nepodnošljiv, da ju je jedne noći majka odvela u hitnu pomoć. Pošto je u to vreme dojila, bebu je povela sa sobom. Nakon sedam sati čekanja, jedan doktor je na kraju poslao Sofi na rendgenski snimak, međutim onda je drugi doktor rekao da ne može da je snimi jer je u reproduktivnoj dobi. Umesto toga, slomljena i još uvek u užasnom bolu, Sofi je poslata kući sa lekovima, uprkos činjenici da je dojila i to je bilo potpuno suprotno dozvoljenom i krajnje kontradiktorno.

Stvari su došle do vrhunca 2 meseca kasnije kada su Sofina leđa popustila dok je držala Henrija. Uspela je da se "zatetura" do stolice u spavaćoj sobi držeći ga jedva da ne ispadne. Počela je da doziva starijeg sina Nou vrišteći. Jadno dete nije znalo šta da uradi, pa mu je rekla da stane blizu Henrija da ne bi pao, dok je u agoniji plakala sve do dnevne sobe da pozove mamu. Nakon nekoliko sati pokušavanja, Sofi je konačno uvezena u kola hitne pomoći. Do tada je bila u tolikom bolu i šoku, da se tresla, plakala i povraćala. U bolnici su lekari otkrili da Sofi ima 3 preloma kičme.

majka sa bebom
foto: Shutterstock

- Sedela sam na odeljenju sa starim damama koje su slomile kukove. Pretpostavila sam da sam samo uganula leđa jer mi je to rečeno, ali je konsultant rekao da sam slomila kičmu. Briznula sam u plač. Nisam mogla da verujem da sam sve ovo vreme radila, dok su mi leđa bila slomljena - navodi ona.

Uprkos tome, Sofi je otpuštena bez odgovarajuće dijagnoze, ikakvih lekova ili plana podrške, i rečeno joj je da će morati da čeka 3 meseca na pregled sa timom za kičmu u drugoj bolnici. Ipak, nije želela da čeka toliko dugo, te je Sofi na kraju platila da ode u privatnu bolnicu da otkrije šta je činilo njenu kičmu tako krhkom. Tamo joj je dijagnostifikovana osteoporoza povezana sa trudnoćom (PAO), retko stanje gde se kosti lako lome tokom trudnoće ili postnatalno. Takođe je otkrila da je zapravo imala 8 preloma kičme, 2 ekstruzije kičme i prelom kuka. A to je ispraćeno i smanjenjem visine od čak 4 centimetara. Njena gustina kostiju, rekla joj je specijalista, bila je ista kao kod starije žene u postmenopauzi. Nažalost, njeno iskustvo je uobičajeno za žene koje boluju od PAO.

Retka stanja, kao što je PAO, često se mogu propustiti zbog slabe svesti zdravstvenih radnika. Kada se znakovi i simptomi pacijenta ne prepoznaju kakvi jesu, često se odbacuju. Ovo može imati velike posledice na fizičko i mentalno zdravlje, a takođe utiče na porodice i staratelje - objašnjava dr Lusi Mekej, izvršna direktorka britanske dobrotvorne organizacije.

Reumatolog Profesor Stjuart Ralston vodi istraživanje na Univerzitetu u Edinburgu kako bi saznao više o ovoj bolesti. " To je čudno stanje, jer mlade žene, obično do tada zdrave, pogađa gotovo iz vedra neba. Mnogi imaju frakture kičme tokom ili ubrzo nakon trudnoće" objašnjava on.

Žena u bolnici
foto: Shutterstock

Smatra se da PAO utiče na najmanje 49 trudnoća godišnje u Velikoj Britaniji. Međutim, ovo se zasniva samo na dijagnostikovanim slučajevima na jednoj specijalističkoj klinici u periodu od 20 godina. Stvarna prevalencija ovog stanja je verovatno veća, s obzirom na izazove sa kojima se mnoge žene suočavaju prilikom postavljanja dijagnoze, pri čemu mnoge moraju da idu privatno, poput Sofi.

- Nije stvar u bolesti, već vaše povrede i kako su one uticale na vas. Gustina kostiju će se verovatno poboljšati, ali nećete poništiti činjenicu da ste slomili kičmu. Zato je potrebna brža dijagnoza. Da je neko tada prepoznao moj bol, možda ne bih imala toliko preloma - ističe Sofi.

Pored bolova u kukovima i leđima i gubitka visine, Sofi ima i Kronovu bolest, zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, a veruje se da su hronična upalna stanja kao što je ovo, i lekovi protiv zgrušavanja krvi poput heparina, potencijalni faktori rizika za PAO.

Pored svega, Sofi ne odustaje. Nastavlja da pokazuje borbenost, a naročito želju da se pomogne da se proširi svest o ovakvim slučajevima.

Stil/Ona.telegraf.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs