"MOJE VEROVANJE U BOGA JE PREDSTAVILA KAO PRIMITIVIZAM": Snaja nevernica svekrvi život zagorčala, smeje joj se celo selo

Baka Anka iz Hrvatske požalila se na svoju snaju, koja ne želi da primi sveštenika u svoj stan jer ne želi da ima veze sa običajima i tradicijom

Porodica
09:11h Autor:
"MOJE VEROVANJE U BOGA JE PREDSTAVILA KAO PRIMITIVIZAM": Snaja nevernica svekrvi život zagorčala, smeje joj se celo selo
Foto: Profimedia

Nakon što se njen sin oženio, baka Anka je primila u kuću njega i njegovu ženu. Međutim, do problema je došlo kada je snajka počela da ismeva svoju religioznu svekrvu.

Osim toga, Anka dosta brine se šta će ljudi reći jer njena snajka odvodi sina od vere, a njena porodica je postala predmet seoskih ogovaranja.

Svekrva, Snaja, svekrva i snaja, Kuhinja
foto: Shutterstock

- Pre tri godine, moj sin se oženio devojkom koja dolazi iz porodice koja nikada nije iskreno prihvatila učenje naše svete katoličke crkve, niti je pustila Isusa u svoje srce. Odrasla je u ateističkom okruženju gde se poštovanje prema Bogu smatralo nepotrebnim. Jedva smo uspeli da je ubedimo na venčanje u crkvi - otkrila je Anka.

Majka, Svađa, ćerka, Svekrva, Snaja
foto: Thinkstock

- Zato sam posebno zahvalna pastoru na strpljenju i razumevanju. Iako mu nije bilo lako da se nosi sa njom - dodala je ona. Međutim, Ankina snaha je posle udaje nastavila po starom i nije prigrlila veru.

- U tome je podržava njena neverna majka, čija je snaja kopija - otkrila je žena.

Svekrva
foto: Shutterstock

- I tu dolazimo do pravog problema. Božić je za mene posebno stresan jer posle praznika sveštenik ide da blagoslovi porodicu. Moje verovanje u Boga je predstavila kao primitivizam. Živimo u kući koju smo suprug i ja izgradili, ali na različitim spratovima. Sin i njegova žena ima svoj prostor na spratu dok muž i ja živimo u prizemlju. Prošle godine je sveštenik odlučio da joj pokuca na vrata kada je bio u osveštanju kuće, ali ona nije otvorila. Samo je pogledala ko je na vratima i pojačala muziku. Kako imamo spoljne stepenice, komšije su gledale sramotu iza zavesa - rekla je Anka.

Svekrva, Snajka
foto: Shutterstock

Strahuje za svoje unuke da će ostati "nekršteni"

Ono što je sada najviše brine je to što će njena snaja ove godine učiniti isto svešteniku, pa je pomislila da ga slaže da nije u stanu na spratu. Međutim, predomislila se jer ne želi da „laže svešteniku u oči” i tako „navuče greh na svoju dušu”.

Anka je predložila snaji da, kada bude osveštanje kuće, ode kod majke ili drugarice i da će ona sve da sredi, ali joj se snaha smejala.

- Ponudila sam joj da ode kod drugarice ili majke i da joj u stan stavim žito i raspeće na sto, dam milostinju, prilog za crkvu i uvedem sveštenika. Bar da ne žive u neblagoslovenom domu. Nije pristala na to, ismejala mi se i rekla da ne daje novac bilo kome - reče Anka.

svekrva
foto: Shutterstock

- Teško mi je što ne poštuje ni mene ni vrednosti porodice u koju je došla, a još teže zbog straha da će moji unuci, kada dođu, odrastati nekršteni – bez verskog vaspitanja. Moj sin, koji trenutno radi u Nemačkoj, ne vidi ozbiljnost situacije i misli da se previše opterećujem tim - dodala je ona.

- Razmišljam da svom sinu i snaji dam uslov: ili će prihvatiti svetu katoličku veru i običaje kako Bog zapoveda ili će se iseliti iz moje kuće. Međutim, nemam podršku muža koji misli da preterujem i da treba da budem tolerantnija. Bojim se da će nam snaha svojim ponašanjem uništiti porodicu, a sve što želim je da živimo srećno kako Bog zapoveda - rekla je zabrinuta Anka.

(Stil/ Moje vrijeme/ A.G.)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs