OTIŠLA SAM U JEDAN OD 10 NAJVEĆIH MUZEJA U TURSKOJ: Kad sam videla kako čiste prašinu, zanemela sam od ŠOKA

Mnogi se pitaju kako se u muzejima čisti prašina, a ja sam pronašla odgovor na pitanje - stvar je veoma jednostavna.

Porodica
09:11h
OTIŠLA SAM U JEDAN OD 10 NAJVEĆIH MUZEJA U TURSKOJ: Kad sam videla kako čiste prašinu, zanemela sam od ŠOKA
Foto: Stil/ Milka Đukić

Posetila sam jedan od 10 najstarijih muzeja u Truskoj, u Adani. Muzej Adana osnovan je 1924. godine, odmah nakon proglašenja Republike i takođe je jedan od najvećih u ovoj zemlji.

Sadrži osam sala u kojima je informativnim tekstovima, vizuelnim prikazima, dioramama i animacijama ispričana životna avantura čovečanstva od praistorijskog perioda.

Muzej Adana
foto: Stil/ Milka Đukić

Mnogo posetilaca u toku jednog dana prođe kroz ovaj muzej, a ono što je mene fasciniralo, jeste način na koji žene održavaju higijenu istog. Stakla su besprekorno čista, bez trunke prašine i mrlja.

Ugledala sam dve žene koje idu za grupom posetilaca i čiste stakla. Prišla sam im i upitala kako uspevaju da toliku površinu drže besprekorno čistom. Kako to da uprkos tolikom broju ljudi, nema nimalo prašine?

1 / 5 Foto: Stil/ Milka Đukić

"Postoji samo jedan način i veoma je jednostavan. Nekoliko puta u toku dana pređemo praškom (pajalicom) za čišćenje, preko stakala. Na taj način, na staklima ne ostaju nikakvi tragovi, a prašina nestaje. I za to je potrebno svega nekoliko minuta" - reče mi Esme, ostavivši me u šoku. Mislila sam da iza svega stoji bezbroj sredstava za čišćenje, ali sam se prevarila.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs