SRPKINJA SA KOSOVA JE ŽELELA DA ABORTIRA DETE, PA DOBILA POZIV OD PATRIJARHA: Još se prepričava šta je Pavle uradio

Šta se desilo kada je patrijarh Pavle pozvao ženu koja je htela da abortira dete?

Porodica
20:56h
SRPKINJA SA KOSOVA JE ŽELELA DA ABORTIRA DETE, PA DOBILA POZIV OD PATRIJARHA: Još se prepričava šta je Pavle uradio
Patrijarh Pavle, Foto: Profimedia

Istinita priča koja se odigrala na Кosovu i Metohiji za vreme episkopa raško-prizrenskog Pavla, kasnijeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve, svedoči o teškim ekonomskim i životnim uslovima koji su uticali na odluke ljudi na ovom području.

Priča je o Srpkinji iz Peći, majka dvoje dece, koja se suočila s izuzetno teškom odlukom da abortira treće dete koje je tek bilo začeto, prenosi Opanak.

U čekaonici ginekološke ordinacije, Srpkinja je, slušajući razgovor između lekara i druge žene, Albanke i saznala za potresnu situaciju. Albanka, već majka šestoro dece, došla je s namerom da abortira sedmo dete. Ginekolog, takođe Albanac, zaprepašćen njenom odlukom, reagovao je burno, preteći da će ispričati hodži o tome.

Bez reči, Albanka je napustila ordinaciju, a potom je ušla Srpkinja. Kada je lekar zatražio instrumente za abortus, Srpkinja ga iznenađujuće upita zašto i nju nije pitao koliko dece ima. Lekar hladno odgovori da ga to ne zanima. Ona dalje postavi pitanje zašto je nije pokušao odgovoriti da odustane od abortusa, a lekar joj odgovori da je došla svojom voljom i da on s tim nema ništa.

Patrijarh Pavle
foto: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

U tom ključnom trenutku, hrabrošću i verom, ženi su se otvorile oči, te izgovori samouvereno: "Nećeš ga ubiti!!! Ja ću roditi jednog Miloša Obilića da spasemo Sveto Srpsko Кosovo!!!" S tim rečima, hrabra Srpkinja napusti ordinaciju.

Episkop Pavle sazna za ovaj događaj i odluči da pronađu hrabru ženu i dovedu je njemu. Odlučan u svojoj podršci, episkop Pavle izrazi želju da krsti dete ako bude muško i da mu dodeli ime Miloš. Na kraju, Srpkinja je rodila dete, a episkop Pavle je ispunio svoje obećanje i krstio malenog Miloša, čija je priča postala simbol hrabrosti i vere u teškim vremenima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs