5 RAZLOGA ZBOG KOJIH PODELA RODITELJSTVA NIJE IDEALNA: Raspodeliti obaveze 50/50 zvuči rasterećujuće ali da li je tako

Nije baš tako idealno kao što zvući, posebno obratite pažnju na ovih pet razloga.

Porodica
Autor:
5 RAZLOGA ZBOG KOJIH PODELA RODITELJSTVA NIJE IDEALNA: Raspodeliti obaveze 50/50 zvuči rasterećujuće ali da li je tako
5 razloga zbog kojih podela u roditeljstvu nije dobra, Foto: Shutterstock

Podela odgovornosti u roditeljstvu zvuči kao idealna pogodba. Danas vi odradite pola posla oko deteta a sutra vaš partner.

Međutim, ispostavilo prema mnogobrojnim iskustvima ljudi da nije sve tako jednostavno kao što zvuči. Jednom kada ovo zaista isprobate, otkrićete mnogo neočekivanih zamki.

Roditelji, Deca, Učenje
foto: Shutterstock

1. Svađe i nesuglasice se češće dešavaju.

Tona posla i obaveza koji oba roditelja moraju da urade stvara pritisak u svakom braku ili vezi. Bez obzira koliko ste bili uzbuđeni zbog bebe, ulazak u sukobe je neizbežan.

Iscrpljenost čini mame i tate razdražljivijim, a stalna kontrola nad jednakim udelom obaveza samo pogoršava situaciju. Važno je biti fleksibilan, međutim, to nije uvek moguće, posebno kada imate bebu u kući.

Usvajanje, Dete, Roditelji
foto: Shutterstock / Ilustracija

2. Komunikacija treba da bude konkretna.

Pošto ste izabrali da roditeljstvo podelite 50/50, a ne 70/20, uvek morate da budete u kontaktu sa svojim supružnikom. Ovo bi moglo biti problematično jer neke situacije nisu pogodne uspešnu komunikaciju, kao što su saobraćajne gužve ili propušteni rokovi.

Mirna komunikacija je izuzetno važna, i ako ne možete da je održavate često, bolje je da odustanete od striktne podele roditeljstva 50/50.

Roditelji, Deca
foto: Shutterstock

3. Teško je promeniti način razmišljanja.

Možda će biti izazov napustiti svoja uverenja i zauzeti novu perspektivu. Često, podeljeno roditeljstvo dovodi do nadmetanja oko titule najbolje mame ili tate.

Neophodno je pustiti supružnika da odradi svoj deo. Neki pokušavaju da se izvuku i iz poslova i sve prepuste sve jednom partneru, što takođe stvara mnoge komplikacije u vezi.

Dete, Svađa, Roditelji, Dečak
foto: Shutterstock

4. Teško je pronaći ravnotežu.

Nije uvek moguće držati se jednakog broja obaveza za svakog roditelja. Neki supružnici mogu da varaju i smanjuju svoje odgovornosti, dok drugi rade više nego što je potrebno.

Uspeh zavisi i od rada roditelja i hitnih projekata, pa će ponekad neko od njih morati da provede više vremena sa decom.

porodica, deca
foto: Shutterstock

5. Zadovoljstvo vezom se smanjuje.

Podela roditeljstva 50/50 zahteva komunikaciju i kompromis, a ako vaša očekivanja nisu ispunjena, na kraju ćete se osećati razočarano.

Možda mislite da je najbolja opcija da radite sve na svoj način, ali je bitno i da shvatite da „savršen način“ ne postoji.

Kako vi delite roditeljske obaveze?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs