IME KOJE SRBI NAJČEŠĆE DAJU DEVOJČICAMA: Nose ga sve generacije i zastupljeno je širom sveta, a evo šta simbolizuje

Ime Jovana ima posebno značenje, a zastupljeno je širom Srbije i sveta, i važi za jedno od najpopularnijih.

Porodica
Autor:
IME KOJE SRBI NAJČEŠĆE DAJU DEVOJČICAMA: Nose ga sve generacije i zastupljeno je širom sveta, a evo šta simbolizuje
Kakvo značenje ima ime Jovana, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Biranje imena za novorođenče jedan je od najlepših zadataka skoro svakog roditelja. Većina njih, već unapred ima pripremljen spisak raznih imena, dok se sve učestalije prate trendovi.

Međutim, jedno ime generacijama se daje devojčicama i moglo bi se reći da je jedno od najpopularnijih u Srbiji. Reč je o imenu Jovana koje ima posebno značenje.

Smatra se da je izvedeno od muškog hrišćanskog imena Jovan ili Ivan, odnosno ono je i verzija imena Ivana.

Ovo ime za devojčice svrstava se u hrišćanska imena i ima značenje "ona koja je draga Bogu", "koju Bog voli", od "Boga poslata", ali i "ona kojoj se Gospod smilovao".

U narodu postoji verovanje da su ženska deca koja na krštenju dobiju ovo ime predodređena za veliku sreću i uspeh u životu, jer su im "zvezde naklonjene". Takođe, prema starim verovanjima, ona koja nosi ovo ime biće vedrog duha, brzo će učiti i biće voljena, piše Yumama.

Varijacije ovog imena zastupljene su širom sveta na raznim jezicima, a najpoznatije su Džejn, Johana, Džoana, Janis, Đovana, Džoan, Đina, Dženina...

Devojčice sa ovim imenom se na prostorima Balkana najčešće ćete sresti u Srbiji i Makedoniji, a na području Beograda se ime godinama nalazi među prvih 30 po popularnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs