Saveznik zdravlja

Zašto je patlidžan kralj domaće ishrane: Dovoljno dobar razlog da ga jedete što više!

Osim bogatog vitaminsko-mineralnog sastava, ovo povrće ima antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva
Fitnes & Nutricija
09:44h
Zašto je patlidžan kralj domaće ishrane: Dovoljno dobar razlog da ga jedete što više!
Foto: Shutterstock

Patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke, gde se uzgajao još pre 3000 godina. Za njegova lekovita svojsva se zna još od davnina, pa ni ne čudi što spada u red najzdravijih namirnica. Evo i zašto.

Kora patlidžana u narodnoj medicini se uzima kao čaj ili kao tinktura. Najčešće se pripremaju od sveže kore, premda se može koristiti i osušena kora.

Meso patlidžana se uglavnom koristi kao lekovita hrana, a može da se primenjuje i kao obloga.

Listovi patlidžana se najčešće koriste kao obloga koji hladi i ublažava upale, a u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana se priprema čaj.

U narodnoj medicini koren se koristio za lečenje astme, a listovi za unutarašnja krvarenja, ali zbog mogućnosti trovanja to se više ne praktikuje u lečenju.

Međutim, i u moderno doba, kada se o korisnom delovanju biljaka prosuđuje na temelju istraživanja i analize njihovog sastava, patlidžan je potvrđen kao vrlo zdravo i lekovito povrće.

Bogat je kalijumom, koji u saradnji sa natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra.

Majčina dušica, lekovita biljka: Važno je da zapamtite ova dva pravila!

Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok

Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Kada govorimo jezikom nutricionista, jednostavno moramo da napomenemo fitohemijski sastav svake namirnice, jer upravo oni imaju odlučujuću ulogu u prevenciji mnogih oboljenja. Sa velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju delovanje vitamina C, djeluju kao snažni antioksidansi, te štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka.

Dalja istraživanja su pokazala da antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.

U kori patlidžana nalazi se i nasunin koji, kako su potvrdila istraživanja, pomaže u borbi protiv holesterola. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje holesterola.

Gorka jedinjenja u patlidžanu pospešuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačanih i crevnih tegoba, a zbog male kalorične vrednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.

Simptomi koji upozoravaju na kiselost organizma: Alkalna ishrana je spas!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs