Vodite računa šta kupujete

Najgora hrana u Srbiji: Ove namirnice obiđite u širokom luku!

Analize su pokazivale ostatke antibiotika u medu, a u domaćim sirevima bilo je dosta patogenih bakterija
Fitnes & Nutricija
17:26h Autor:
Najgora hrana u Srbiji: Ove namirnice obiđite u širokom luku!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Najčešći uzroci neispravnosti namirnica su nehigijensko postupanje s hranom, loša ili nedovoljna termička obrada, kao i neuslovno čuvanje kvarljive robe. A evo i koje namirnice su najneispravnije!

Hleb, peciva, sir, kajmak, ćevapi, pljeskavice i rolovano meso "najprljaviji" su prehrambeni proizvodi u prodaji u Srbiji. U proizvodima od mleka i mesa u 2015. godini najčešće su otkrivane bakterije, dok su kod hleba, peciva i brašna glavni problem bili neuredni proizvodni pogoni.

Primese u proizvodima i istekao rok trajanja najviše su upadali u oči potrošačima koji su u 30 odsto slučajeva bili u pravu kad su se žalili inspekcijama.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica nehigijensko postupanje s hranom, loša ili nedovoljna termička obrada, kao i neuslovno čuvanje kvarljive robe.

Pekarka iz Beograda otkrila: Ne mogu više da ćutim, evo šta stvarno jedete!

"Veterinarska inspekcija najčešće je utvrđivala mikrobiološku neispravnost u hrani koja nije termički obrađena. To su mlečni proizvodi - sir i kajmak, zatim u usitnjenom oblikovanom mesu - ćevapima i pljeskavicama, kao i mesu koje je podvrgnuto fizičkoj obradi (otkošćeni pileći batak, ražnjići, rolovano meso, mesni poluproizvodi). Naročito skrećemo pažnju na hranu poput sira i kajmaka, koja je podložna brzom kvarenju, a koja se u toplim danima prodaje na tezgama i iz gepeka automobila umesto iz rashladnih vitrina", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni dodaju da kod proizvoda biljnog porekla najviše problema ima u proizvodnji.

"Na prvom mestu nisu uspostavljeni sistemi bezbednosti hrane (HACCP), zatim nedovoljno uspostavljena sledljivost sirovina, a na kraju higijena pogona", tvrde u Ministarstvu poljoprivrede i naglašavaju da se švercovana roba koju inspektori zateknu na pijaci ne kontroliše, već se odmah šalje na neškodljivo uništavanje.

Ispovest pacijenta koji je pobegao iz bolnice glavom bez obzira: Tužno stanje zdravstva u Srbiji!

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, smatra da je smanjen broj kontrola glavni razlog što je u prodaji sve više neispravnih namirnica.

"Odgovornost je preneta na proizvođače koji znaju da su kontrole retke. Srbija nema pouzdan sistem koji bi obezbedio veći stepen bezbednosti hrane u celini. Treba raditi analize prisustva herbicida i pesticida u proizvodima, koje bi pokazale upozoravajuću sliku stanja. Naše analize su pokazivale ostatke antibiotika u medu, a u domaćim sirevima bilo je dosta patogenih bakterija. Ozbiljno stanje bilo je i kod mlevenog mesa za pripremu ćevapčića u kioscima i restoranima, dok je u voćnim sokovima bilo hemijskih supstanci koje ne bi trebalo da sadrže" - ističe Bogosavljević.

Hleb i pecivo su bili najproblematičniji proizvodi i u prva četiri meseca 2016. U 941 kontroli u proizvodnji otkriveno je čak 362 propusta, dok je u prometu pronađeno još 17. Potrošači su se na ove proizvode žalili 23 puta, od čega su devet puta bili u pravu da im nešto fali. Posle hleba i peciva, problema je najviše bilo sa uljem i margarinom, kod kojih su u četiri slučaja nađene greške.

Vaspitačica sasula istinu Srbiji u lice: Šta bi se desilo da mame prijavimo socijalnim radnicima?

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs