Probajte

Jedete sladoled i kolače, a kilogrami samo spadaju: Sjajna osmočasovna dijeta!

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, zabranjeno je samo prejedanje
Fitnes & Nutricija
06:10h Autor:
Jedete sladoled i kolače, a kilogrami samo spadaju: Sjajna osmočasovna dijeta!
Foto: Thinkstock

Osmosatna dijeta poznata je pod sloganom "jedite šta želite, a skidajte kilograme". Postoje neka pravila koja uključuju pažnju oko toga u koje vreme jedete, i to je sve!

Plan mršavljenja osmočasovne dijete nije nov - treba jesti jedino u razmaku od osam sati - najbolje bi bilo od 9 ujutro do 5 popodne, ili od 11 ujutro do 7 uveče.

Ova dijeta počiva na teoriji da je toliko vremena potrebno da telo lakše razgradi svu hranu.

Kako izgleda osmosatna dijeta?

Najčešći period od 8 sati je od 9-17 sati, i njega zagovara većina korisnika te dijete. U praksi nije neuobičajeno da se dijeta koristi i u drugo vreme, u zavisnosti od toga kada se budite i kakve su vam životne navike. U svakom slučaju, koji god raspon da odaberete, u okviru njega morate da pojedete sve planirane dnevne kalorije.

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali cilj nikako nije prejedanje. Takođe trebate da pazite da te namirnice nisu masne, da ne jedete brzu hranu, već da je sve uravnoteženo. Smete da konzumirate i slatku hranu, kao i alkoholne napitke, ali u umerenim dozama.

Moćna lubenica: Čisti creva, ispira šećere i masnoće iz tela za 10 dana!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zaboravljeni doručak

Mnogi danas nemaju naviku najzdravijeg obroka u danu - doručka. Ako se dogodi da ste preskočili doručak, postoji rešenje i za to. Osim što možete isprobati razne recepte za zdravi doručak, možete popiti čaj ili kafu kada vam se ukaže slobodno vreme. Nakon toplog napitka krenite s osmosatnim ciklusom hranjenja. Napitak bi bilo najbolje da je domaći biljni čaj zaslađen medom od maslačka.

Koje namirnice jesti u osmosatnoj dijeti?

Za razliku od drugih dijeta, kod osmosatne dijete dopuštene su i grickalice, ali pazite da to budu grickalice koje ne goje, kao što su orašasti plodovi, sušeno voće ili čips od kelja. Za ovu dijetu nisu precizirane namirnice koje morate da jedete, ali se ipak preporučuju one zdrave bez veštačkih šećera i bez previše masnoća.

Najbolje bi bilo da konzumirate što više prirodnih namirnica - voće, povrće, probiotike. Kako se u ovoj dijeti sve vrti oko broja 8, autori knjige Osmosatna dijeta, Dejvid Zinčenko i Piter Mur preporučuju i osam minuta vežbanja dnevno. Kratko vežbanje svakog dana potrebno je telu da se pokrene. Ovako će vam bolje cirkulisati krv u telu, regulisaće se krvni pritisak i time ćete takođe doprineti boljoj razgradnji namirnica i mršljavljenju.

Jedete masno, prženo i slatko, a trajno skidate kilograme: Volumetriks dijeta je svetski hit!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Primer jelovnika osmosatne dijete za jedan dan

Doručak: voda, kafa ili čaj, čaša mleka, kajgana i tost, voće

Užina: pločica od sušenih žitarica ili sušeno voće

Ručak: pica s povrćem, domaći čips ili pomfrit, salata, jabuka

Užina: kolač, sladoled ili voće

Večera: grilovana piletina, kuvani krompir, brokoli, sladoled ili voće

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs