Okrenuće vam se želudac

Jedemo kosti, insekte i dlake, a nemamo pojma: Pravi sastav najpoznatijih namirnica!

Da li ste znali da se najlepša crvena boja dobija kada se insekti prokuvaju sa natrijum karbonatom?
Fitnes & Nutricija
10:44h Autor:
Jedemo kosti, insekte i dlake, a nemamo pojma: Pravi sastav najpoznatijih namirnica!
Foto: Thinkstock

Kada ste poslednji put pročitali deklaraciju na namirnicama koje kupujete svakodnevno?

Bilo bi dobro da vam to postane rutina, jer pravi sastav proizvoda namirnica koje jedete može prilično da vas iznenadi. Naime, neke uobičajene namirnice sadrže sasvim bizarne sastojke!

Govedina ili svinjetina u jogurtuMnoge vrste jogurta, posebno oni sa manje masti, sadrže želatin. On se obično sastoji od tetiva, ligamenata i kostiju svinja i krava, koji su prokuvani u vodi. Ovakav želatin je bogat kolagenom, pa se često može naći i u nekim poslasticama, piše Dejli mejl.

Kosti u šećeruUkoliko šećer nema prirodnu belinu, neki proizvođači dodaju "pougljenjene" kosti životinja, nazivajući ih prirodnim ugljenom, kako bi dobili željenu boju.

Pekarka iz Beograda otkrila: Ne mogu više da ćutim, evo šta stvarno jedete!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Morski plodovi u bananamaBanane mogu da budu prskane pesticidima koji sadrže supstance životinjskog porekla, a najčešće u sebi imaju ljušture škampa i rakova.

Svinjska mast u pilećim batacimaAko pročitate dobro deklaraciju, možete da vidite da na skoro svakom pakovanju pilećih bataka piše da sadrže obrise svinjske masti. Ovo je važno za ljude različitih veroispovesti, kao i za mnoge bolesnike koji imaju preciziran režim ishrane.

Bube u obojenim slatkišimaSkoro svi deserti koji su obojeni prirodnom crvenom bojom imaju u sebi sastojke životinjskog porekla. Da li ste znali da se najlepša crvena boja dobija kada se insekti prokuvaju sa natrijum karbonatom?

Najgora hrana u Srbiji: Ove namirnice obiđite u širokom luku!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Delovi dabra u sladoleduNeki sladoledi sadrže kastoreum, mirisnu izlučevinu žlezde koja se nalazi iznad dabrovog analnog otvora. Najčešće se može ponaći u sastavu sladoleda od vanile i maline.

Ljudske dlake u hlebuPojedine vrste hleba i testenine sadrže L-cistein, kako bi im se produžio rok trajanja. L-cistein je aminokiselina koja se nalazi u ljudskom telu, a najlakše se izdvaja iz dlake kose.

Ose u smokvamaOse se često hrane sokom mladih plodova smokvi, pa se zavuku u voćku i često tamo uginu. Gotovo je nemoguće primetiti mrtve ose u smokvama, a postoji i tvrdnja da su one zdrave, jer sadrže proteine.

Doktori savetuju: Ove masne namirnice treba redovno jesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs