Kolege ga podržale

Dermatolog izazvao haos: Genetika nije važna, ovo je ključno za zdravu kožu bez bora!

Nirdoš je otkrio i šta on tačno radi da bi imao zdravu, lepu i mladoliku kožu, a zatim su mu se pridružile i druge kolege
Fitnes & Nutricija
20:02h Autor:
Dermatolog izazvao haos: Genetika nije važna, ovo je ključno za zdravu kožu bez bora!
Foto: Profimedia

"Uprkos uvreženom mišljenju, genetika samo 20 odsto utiče na način na koji starimo. Čak 80 odsto uticaja na našu kožu ima način na koji živimo poput pušenja, izlaganja suncu, a naročito ishrane, koja je presudna", otkrio je dermatolog Nitu Nirdoš i izazvao haos.

On je otkrio kakva ishrana je ključna za mladoliku i zdravu kožu - za doručak redovno pije sveže ceđeni sok od paradajza, a često jede i cveklu, lubenicu, integralni pirinač, šargarepu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća.

"Ne jedem slatkiše i ne pijem kafu, ne jedem prerađene ugljene hidrate i ne grickam ništa između obroka. Ne jedem nakon 19 časova, jer je organizmu potrebno vreme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno, organizam će osloboditi insulin koji ima negativan uticaj na kožu", ispričao je Nirdoš.

Nakon njegove izjave, priključile su mu se i druge kolege iz ove sfere i iznele svoje iskreno mišljenje, piše Dejli mejl.

Doktor otkriva pravu istinu o starenju: Kako da doživite biblijske godine!

Šta nikako ne bi trebalo da jedete

"Ishhrana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljenih hidrata poput hleba i slatkiša, dokazano povećava rizik od upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari", kaže dermatolog Stefani Vilijams.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology otkrilo je da starenje kože usled raspada kolagena i stanjivanja kože obično počinje oko 35-te godine života.

Naime, kada nivo šećera u krvi neprestano varira između visokog i niskog, što se javlja zbog šećera i ugljenih hidrata, molekuli šećera se trajno vezuju za proteine, uključujući kolagen u koži.

"Posledica toga jeste da tkiva gube elastičnost, pa koža počinje da visi, a bore se pojavljuju rano", kaže Vilijams i otkriva da se njena ishrana sastoji od bobičastog voća, ribe, mesa, jaja, voća i povrća.

Uklonite zadebljalu kožu sa peta: Žena (57) otkriva sjajan recept od dva sastojka!

"Raznovrsna ishrana je važna jer su koži potrebne različite vrste antioksidanasa. Ponekad uživam i u čokoladi, ali onoj koja sadrži 85 odsto kakaa, koji podstiče proizvodnju kolagena. Nikada ne jedem slatkiše, prženu hranu, skrob i žitarice", istakla je doktorka.

Sa druge strane, profesor Nikolas Lov, dermatolog iz Londona, dodaje da šećer, slatkiši, mlečni proizvodi i nerafinisani ugljeni hidrati dokazano povećavaju rizik od akni, ekcema i psorijaze.

"Da ne bih imao problema sa kožom, moja ishrana se sastoji od kuvanih jaja, paradajza, ribe i velike količine zelenog povrća, a meso jedem dva puta nedeljno. Izbegavam alkohol i prezačinjenu hranu, a kafu i čaj pijem kada se ohlade", ističe on.

Nahranite kožu

Hrana niskog glikemijskog indeksa i izbegavanje slatkiša pomoći će vašoj koži, slažu se svi dermatolozi. Jedite dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi i piletini, a izbegavajte slatko tropsko voće. Preporučuju sve vrste bobičastog voća koje sadrži antioksidanse, jer oni podmlađuju kožu.

Zlatni saveti dermatologa iz Njujorka: Ovako se negujte i problemi sa kožom će postati prošlost!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs