Isprobajte što pre

Stari zapis sa turskog dvora: Domaća krema sultanije Hurem za savršen ten (RECEPT)

Dok je gradila lik žene koja je za kratko vreme od robinje dospela do zakonite sultanove supruge, Merjem Uzerli otkrila je da su recepti kojima se prava Hurem negovala i dalje neprevaziđeni
Nega
22:32h Autor:
Stari zapis sa turskog dvora: Domaća krema sultanije Hurem za savršen ten (RECEPT)
Foto: Wikipedia / Maurice Flesier

Malo poznata nemačka glumica turskih korena, Merjem Uzerli, gotovo preko noći osvojila je Balkan i srca brojnih gledalaca, prenosi Lisa.rs.

I dok je gradila lik žene koja je za kratko vreme od robinje dospela do zakonite sultanove supruge, prve u istoriji carstva, otkrila je da su recepti kojima se prava sultanija Hurem negovala i dalje neprevaziđeni.

Sama se šišala i šminkala: Tajna lepote veličanstvene Hurem! (FOTO)

Tako Merjem gladak, porcelanski ten duguje upravo Hureminoj maski od žutog noćurka, čiji je recept ostao zapisan u dvorskim arhivima.

Ona je redovno koristi, iako danas postoje brojni industrijski preparati napravljeni od ulja te biljke, koja raste širom Evrope i Azije.

Lice čisto kao papir: Pomešajte ove biljke i imaćete kožu kao porcelan! (RECEPT)

Za ovu masku potrebno je: 2 prstohvata (oko 10 g) sušenog cveta noćurka (kod nas se gaji pod nazivom noćna frajla), pola oljuštenog krastavca, pola šolje soka od jabuke (ceđenog), kašika maslinovog ulja i 1 šolja pirinčanog brašna.

Priprema: Cvetove dobro usitniti, da se pretvore u prah, pa zajedno sa isečenim krastavcem i pirinčanim brašnom kuvati na tihoj vatri desetak minuta, uz stalno mešanje. Nakon toga masu skinuti sa vatre i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije kompaktna krema. U tu kremu dodati pola šoljice soka od jabuke i kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja, pa dobro sjediniti.

Ovu smesu mekom četkom naneti na lice i dekolte. Nakon pola sata isprati mlakom vodom i kožu očistiti ružinom vodicom.

Maska se nanosi jednom nedeljno, a efekti se vide već za petnaestak dana.

Napravite plemićku kremu: Naše bake su je obožavale jer pegla bore! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs