Prva pomoć iz kuhinje

Morate da znate, zlu ne trebalo: Prirodni lekovi za opekotine od sunca!

Antioksidansi iz paradajza odlična su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu
Nega
07:40h Autor:
Morate da znate, zlu ne trebalo: Prirodni lekovi za opekotine od sunca!
Foto: Profimedia

Ukoliko ste i vi zaboravili na to koliko je sunce jako dok ste uživali u sunčanju i sada muku mučite sa crvenom i bolnom kožom, pomozite sebi nekom od namirnica koje imate u svojoj kuhinji.

Osim što su vam verovatno odmah dostupne, ove namirnice su i visoko efikasne u pogledu saniranja opasnih oštećenja kože izazvanih od opekotina.

Ovsena kašaNapravite osvežavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dve do tri šoljice mlevene ovsene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Ovsena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

ParadajzAntioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu. Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga usitnite u seckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Bronzana boja, ten kao zamišljen: Mažite se ovim uljima i zdravo pocrnite!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

KrastavciSvi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Pustite ih da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

JogurtMazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože. Možete kritične zone premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom ili, čak, namazati jogurt pa na njega poređati krastavce. U svakom slučaju, smesu držite 15-ak minuta, isperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak.

Znakovi da vam je koža oštećena od sunca: Mnogi se ne vide, neki kriju melanom!

Jabukovo sirćeOva čarobna tečnost čini čuda za vašu kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zracima. Jabukovo sirće će ukloniti štetne bakterije s površine kože i omogućiti koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem. Izmešajte pola litre hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom mešavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene delove tela. Nakon 15 minuta, ponovo smočite krpu i ponovite tretman.

KrompirKada spustite ruku na regije koje su izgorela od sunca, imate utisak kao da vam koža gori, a krompir je poznat kao dobar prirodni lek za “izvlačenje” temperature. Pored toga, ovo povrće deluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova. Oljuštite krompir i nasecite ga na tanke kriške ili ga narendajte pa ga stavite na bolna mesta. Prekrijte sa tankim čaršavom ili pelenom pa ostanite tako bar 20 minuta.

Soda bikarbonaAko vam je izgoreo veći deo tela, tada napunite kadu mlakom vodom i u nju stavite pola šoljice sode bikarbone. Lezite u tu vodu i ostanite u njoj oko deset minuta. Kod manjih opekotina na rane stavite obloge od hladne vode u koju ste rastopili sodu bikarbonu i držite ih oko 15 minuta. Ovo radite više puta u toku dana.

4 sastojka, 10 minuta, zdrava i preplanula koža: Genijalan recept za domaću kremu za sunčanje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs