Isprobajte i vi

Hitna pomoć protiv bora: Cenjeni travar otkriva najefikasniju prirodnu masku! (RECEPT)

Ova maska i napitak danas imaju potpuno opravdanu naučnu pozadinu u podmlađivanju
Nega
20:48h Autor:
Hitna pomoć protiv bora: Cenjeni travar otkriva najefikasniju prirodnu masku! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Moris Mesaž je jedan od najcenjenijih travara prošlog veka. Kao hitnu pomoć protiv bora on navodi masku i napitak od ječma koji danas imaju potpuno opravdanu naučnu pozadinu u podmlađivanju.

Sastojci: 200 gr ječma, oblozi, gaza

Priprema: U litri vode kuvajte 200 grama (najbolje preko noći namočenog) zrna ječma (oko 1 sat). Zgnječite ga u kašu i pasirajte kroz fino platno, gazu. Skupite proceđenu tečnost. (Dakle, sada imate kašu i proceđenu tečnost.) Kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Očistite lice. Zatim stavite na lice obloge od proceđene tečnosti (držite ih nekih 15-tak minuta) i popijte 1 čašu te tečnosti. To ponovite jedanput nedeljno. Lice će vam biti predivno, sjajno i glatko, a bore vidljivo smanjene!

Želite mlađi izgled? Isprobajte ovu masku od samo dva sastojka! (RECEPT)

Dodatni savet slavnog travara

Za obloge i napitke pokušajte naizmenično da koristite jedan od sledećih preparata:

– čaj od cvetova moravke ili brđanke (2 prstohvata na šoljicu)– čaj od latica crvene ili divlje ruže (5 prstohvata na šoljicu)– čaj od listova ili cvetova biljke dan i noć (3 prstohvata za 1 šoljicu)– čaj od cvetova lipe (4 prstohvata na jednu šoljicu)– čaj od listova i cvetova ljubičice (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Ima 46, a izgleda 15 godina mlađe: Ovo je tajna mladolikosti Ketrin Zite Džouns!

Zašto je ječam genijalan protiv bora

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače redak u biljkama). Bogat je i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i polnih hormona.

Ječam sadrži lignane koji imitiraju estrogen i na taj način utiču na zdraviji izgled kože. Lignani su fitoestrogeni koji podstiču proizvodnju kolagena. Njih dobijate ispijanjem proceđene tečnosti. Viša prisutnost lignana u krvotoku povezana je s mlađim izgledom i smanjenim rizikom od raka dojke.

U ječmu je prisutna i azelainska kiselina koja je veoma interesantna kozmetičkoj industriji zbog efekta na izbeljivanje kože i smanjivanje hiperpigmentacija u spoljašnjoj primeni. Azelainska kiselina inhibira tirozinazu, enzim koji uzrokuje proizvodnju melanina i time pojavu mrlja.

Čarobni čaj od ruzmarina protiv bora: Podmladite kožu na najbrži način! (RECEPT)

Napitak od ječma bogat je antioksidansima. U jednoj studiji otkriveno je da su ovi antioksidanti efikasni u prevenciji peroksinitrita, radikala koji napada tkivo kože i uzrokuje oštećenje DNA – glavni razlog bora.

Ječam obiluje selenom i cinkom, mineralima koji se u našem telu nalaze u vrlo malim količinama, ali su, kao i mnogi drugi mikroelementi, vrlo bitni za normalno funkcionisanje organizma. Oni su prvenstveno ključni za ćelijsku deobu, enzimsko delovanje jetre i drugih organa, u jačanju imuniteta i za uklanjanje otrova iz organizma.

Mineral selen pomaže u održavanju elastičnosti kože jer štiti od slobodnih radikala. Ječam poboljšava ton kože i smanjuje zatezanje što čini kožu mladolikijom. Njegovi antioksidansi odlažu znakove starenja, dok visok udeo cinka ubrzava procese zaceljivanja kože i tkiva.

Ječam ima i detoksikacijski efekat na čitav organizam što je takođe bitno za postizanje lepšeg tena.

Bore oko očiju nestaju: Moćna mešavina maslinovog ulja i vitamina E! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs