OVO JE NOVI DIZAJNER ZA VALENTINO: Razlaz sa Gučijem i ŠOKANTNE kontroverze nisu uticale na njegovo imenovanje

Novi kreativni direktor brenda Valentino, biće Alesandro Mikele, nekadašnji kreativni direktor brenda Guči.

Moda
10:34h
OVO JE NOVI DIZAJNER ZA VALENTINO: Razlaz sa Gučijem i ŠOKANTNE kontroverze nisu uticale na njegovo imenovanje
Foto: Michael Tran / AFP / Profimedia

Nakon što je dobio otkaz u Gučiju pre dve godine, Alesandro Mikele, čuven po svom gik-šik stilu(štreberskoj eleganciji), vraća se na velika vrata i to ni manje ni više nego za brend Valentino, o čemu je ,,Stil" izvestio prethodnih dana.

Nekadašnji dizajner Pjerpaolo Pičoli, napustio je Valentino prošlog petka, da bi skoro nedelju dana kasnije, najavili da će još jedan Italijan, sesti u direktorsku fotelju čuvene kuće iz Rima.

Njegova debitantska kolekcija pod zastavom Valentino kuće biće proleće/leto 2025: prema trenutnim planovima, biće predstavljena tokom ovogodišnjeg septembarskog izdanja Pariske nedelje mode na najiščekivanijoj reviji sezone.

Alesandro Mikele
foto: John Sciulli / Getty images / Profimedia

„To je neverovatna čast", ​​rekao je Mikele o svom imenovanju u današnjoj izjavi za ,,Vog Biznis". Dodao je: „Osećam ogromnu radost i ogromnu odgovornost da se pridružim ovoj slavnoj kući visoke mode koja ima reč ,,lepota' urezanu u kolektivnu priču, sačinjenu od prepoznatljive elegancije, prefinjenosti i ekstremne gracioznosti."

U Gučiju, Mikeleova sposobnost da dočara „neodoljivo poželjne objekte” transformisala je bogatstvo kuće, skoro utrostručivši prihode sa 3,5 milijardi evra u 2014. na 9,73 milijarde evra u 2022. To je jedan od razloga zašto, od njegovog odlaska u novembru te godine, nisu prestajale spekulacije o njegovom sledećem kreativnom domu. Na kraju su svi putevi vodili u Rim.

Pored toga, Mikeleov slučaj pokazuje surovost modernog korporativnog sveta, gde se sve svodi na profit kojim vlasnici i akcionari nikada neće biti zadovoljni. Mikele je odradio odličan posao u Gučiju, ali zbog toga što je promet počeo malo da opada, odmah je smenjen od strane rukovodstva.

Alesandro Mikele
foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Mikele je ranije bio optuživan za rasizam, zbog svoje kontroverzne kreacije sa printom čoveka sa fantomkom, gde je u natpisu stajalo ,,Guči crna faca", što su ljudi na društvenim mrežama povezivali sa stereotipima za ljude crne puti.

Mikele je u intervjuu za ,,Telegraf", demantovao ove navode rekavši: „Uopšte nisam rasista. Ali sada vidim da sam bio neznalica. Nisam to video jer nisam znao (u šta sam gledao)."

Valentino Garavani je pokrenuo svoju istoimenu kuću zajedno sa svojim partnerom Đankarlom Điametijem 1960. godine. Između njenog osnivanja i njegovog penzionisanja 48 godina kasnije, Garavani je stvorio ogromnu riznicu intenzivno romantične ženske odeće, a od 1969. i muške odeće. Valentino brend se dovodi u vezu sa raskošnim ženskim siluetama, damskim stilom i naravno autentičnoj Valentino crvenoj boji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs