SVE ONO ŠTO SMO VOLELI KOD FRANCUSKINJA VRAĆA SE KROZ NOVU MISICU: Međutim, našla se na meti osuda zbog bizarnog razloga

Nova Mis Francuske našla se na meti kritika javnosti zbog jednog krajnje bizarnog razloga.

Moda
Autor:
SVE ONO ŠTO SMO VOLELI KOD FRANCUSKINJA VRAĆA SE KROZ NOVU MISICU: Međutim, našla se na meti osuda zbog bizarnog razloga
Mis Francuske na meti kritika javnosti, Foto: MCC / Spread Pictures / Profimedia

Pobednica na takmičenju Miss Francuske, Ev Žil, (20) kaže da ona „nije samo frizura“ nakon što je njenu zadivljujuću pobedu na nacionalnom takmičenju lepote potkopao bizarni spor oko njenog „androgenog“ izgleda i „dečačke“ kose

Ceo problem nastao je oko frizure, Ev je svoju tamnu, talasastu kosu ošišala na "pixie cut". Za duže od jednog veka, koliko Francuzi biraju misicu, nijedna nije imala kratku kosu.

Ev čak zameraju da je previše mršava i da nema obline, što doprinosi androginom izgledu. Pobednica je tokom finala prokomentarisala i te optužbe.

"Volela bih da pokažem da i takmičenje, ali i društvo, evoluiraju. Predstavljanje žena trebalo bi da bude raznovrsno i lepota nije ograničena na frizure ili građu", rekla je ona.

Ja sam čovek, kritika me neizbežno pogađa i povređuje. Moje telo je takvo kakvo jeste. Sviđalo mi se to ili ne, takav sam. Ako se ljudima ne sviđa, ne sviđam im se ja i to je to", rekla je ona za francuski TF1.

Ne možete svima ugoditi i to je normalno. Morate prihvatiti sebe i ignorisati sve kritike čak i ako je teško.'

Žil je izjavila da su gledaoci izbora navikli da „vide prelepe devojke sa dugom kosom, ali ja sam izabrala ovakav izgled sa kratkom kosom“.

U svom nedavnom intervjuu, takođe je rekla da se nada da će doći vreme kada njena frizura više neće biti u centru pažnje.

Ova studentkinja matematike je takođe dodala da je „važno“ pokazati da mnoge Francuskinje imaju kratke frizure poput nje i da bi trebalo da budu „predstavljene“ na takmičenjima kao što je Mis Francuske.

Ev Žil, Mis Francuske
foto: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Istakla je svoju pobedu kao pobedu za 'različitost' i dodala: 'Niko ne treba da diktira ko si', rekla jeu subotu uveče, dodajući da je svaka žena drugačija, sve smo jedinstvene.

Tokom radio intervjua za French Fun Radio, šarmantna 20-godišnjakinja je rekla da iako je bila spremna na gadne komentare, ipak je samo čovek i ovakve kritke su prirodno uticale na nju.

Sada kada imam krunu na glavi, prekasno je. Kritikovali me ljudi ili ne, prekasno je - sada sam tu", dodala je ona.

Pobednicu takmičenja bira polovina javnim glasanjem, a pola žiri. Dok je Žil bila tek treća na javnom glasanju, sudsko veće ju je gurnulo na prvo mesto.

Prva je pobednica u 103-godišnjoj istoriji takmičenja koja nema dugu kosu - na veliko zaprepašćenje nekih gledalaca.

„Miss Francuske više nije takmičenje u lepoti, već takmičenje u buđenju koje se zasniva na inkluzivnosti“, napisao je jedan korisnik na Ks, ranije poznatom kao Tviter. Ovo su ponovili i neki drugi korisnici optužujući je da propagira pogrešne vrednosti.

Odlučila je da se direktno ne osvrće na ovakve komentare, ističući da veruje da je „najbolji odgovor tišina”.

Ev Žil, Mis Francuske
foto: PIERRE VILLARD / Sipa Press / Profimedia

Drugi negativni komentari uključivali su i jedan koji je rekao da „ne liči ni na Mis Francuske“ i da „ne zanima nas njena frizura, ali je androgeno telo očigledno tu da služi kao buđenje“.

Međutim, kritičke glasove ubrzo je ugušio talas podrške novoj Mis Francuske, koja studira matematiku i računarstvo na Univerzitetu u Lilu.

Jedan obožavalac je napisao: 'Možda nova #MissFrance nije prelepa u vašim očima, ali videti budnost u njoj jer ima kratku kosu.... To je jednostavno smešno.'

Drugi je dodao: 'Ev Žil je nova Mis Francuske 2024, vaše zlonamerne i beskorisne kritike to neće promeniti, ona je uzvišena.'

„Ona nije čak ni trans, nikada nije tvrdila da je trans, ali polovina komentara o njoj je transfobična jer ima kratku kosu“, rekla je jedna korisnica.

Poslanica Sandrin Ruso je takođe stala u odbranu Žil i rekla: „Dakle, u Francuskoj, 2023. godine, merimo napredak poštovanja žena po dužini njihove kose?

„Velika podrška za Ev, #MissFrance2024, suočena je sa tvitovima mržnje na društvenim mrežama i neverovatnom nasilju!

'Progutajte svoj otrov, ona nije samo odlična, već je i inteligentna u prihvatanju sopstvene različitosti!'

Fabien Roussel, nacionalni sekretar komunističke partije, takođe je uskočio i napisao: 'Podrška Ev, izabranoj za misici koja već trpi nasilje društva koje ne prihvata da se žene definišu u svoj svojoj različitosti.'

Ev Žil, Mis Francuske
foto: Berzane Nasser/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Žil, čiji su roditelji sa Reuniona, ostrva u Indijskom okeanu koje je prekomorska regija Francuske, vodila je kampanju za „raznovrsne“ standarde lepote uoči finala izbora, što se često smatralo seksističkim.

„Želela bih da pokažem da se kroz takmičenje razvija i društvo, da je zastupljenost žena raznolika, po mom mišljenju lepota nije ograničena na frizuru ili oblike tela koje imamo... ili ne“, rekla je takmičarka.

Posebno bih želela da odbranim imidž žena, da mogu da rade šta žele, da mogu da budu šta god vole.

„Želim da razbijem predrasude, da pokažem da žene mogu da budu različite, da ne moramo da budemo stavljene u iste kalupe. To je ono što želim da pokažem."

Najmlađa je od tri sestre i rekla je da ju je njen deda podstakao da učestvuje u takmičenju.

„Moja porodica mi je zaista veoma važna. To je moja mala čaura. Veoma smo bliski, sve smo radili zajedno" , rekla je ona.

Žil studira matematiku i računarstvo na Univerzitetu u Lilu i svakog vikenda putuje svojoj porodici u Kuaedipre, blizu Denkerka. Dodala je i da radila u fabrici da bi zarađivala.

„Ova mlada žena je lepa i ženstvena „uprkos“ kratkoj kosi. Bio sam i još uvek sam obožavalac jedinstvene lepote Odri Hepbern, Linde Evanđeliste ili Džin Seberg, sve tri veoma mršave žene sa kratkom kosom, a ipak su ženske ikone obožavane u celom svetu," jedan je od komentara.

„Ali ja uopšte nisam dečak. Osećam se kao žena", zaključila je misica.

(Stil/Dailymail)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs