KAKO JE NASTALA ČUVENA BIRKIN TORBA I KAKO ERMES BIRA KLIJENTE? Kad dobiješ poziv, ne pitaš koliko košta - nego trčiš

Birkin torba je postala statusni simbol. Ukoliko Ermes pozove i kaže da dođete po svoj primerak torbe, trčite - ne pitate koliko košta

Moda
Autor:
KAKO JE NASTALA ČUVENA BIRKIN TORBA I KAKO ERMES BIRA KLIJENTE? Kad dobiješ poziv, ne pitaš koliko košta - nego trčiš
Džejn Birkin, Foto: Profimedia

Džejn Birkin je umrla u svom stanu u Francuskoj u dobi od 76. godina. Žena koja je bila glavna inspiracija za famoznu Birkin torbu umela je da kaže neke veoma pametne stvari, poput one poznate rečenice: "Radije bih živela sama nego sa osobom čije lice me gleda pogrešnim očima".

Zbog te filozofije Džejn napušta muža, razvodi se i preseljava se u Pariz.

Uspon Džejn Birkin do slave počeo je ubrzo nakon njenog dolaska u Pariz, kada se zaljubila u francuskog glumca i pevača Serža Genzbura. Njih dvojica su brzo postali predmet opšte fascinacije javnosti, a Genzbur je bio skoro 20 godina stariji od Birkina. Par je često sarađivao profesionalno, a njihovi nastupi su bili nezaboravni. Tako je nastao sporni duet „Je t’aime… moi non plus“ čiji je eksplicitni tekst zabranjen u nekoliko zemalja.

"Pošto je oličavala slobodu, jer je pevala najlepše reči na našem jeziku, Džejn Birkin je bila francuska ikona", napisao je predsednik Emanuel Makron na Tviteru ubrzo nakon što se pojavila vest o njenoj smrti.

Džejn je bila najpoznatija Britanka u Francuskoj koju su Francuzi obožavali. Žena koja je bila inspiracija za Birkin torbu francuske luksuzne kuće Ermes.

Rođena u Londonu, a 1968. godlazi u Parzi da bi radila na filmu "Slogan", tu upoznaje Genzbura i ostaje do kraja života u Francuskoj. Njena bogata karijera započela je upravo u Francuskoj gde su je obožavali kao pevačicu, ali i kao glumicu.

Serž Gejnsburg, Džejn Birkin
foto: Profimedia

Genzburova i Džejnina burna veza okončana je 1981. godine, ali su njih dvoje ostali u dobrim odnosima nakon razlaza i nastavili su da sarađuju na umetničkim projektima.

Njen najnoviji album „Oh! Pardon tu dormais” objavljena 2020. godine, obrađuje temu najvećih tragedija njenog života: smrt njene prve ćerke Kejt.

Džejn Birkin
foto: ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press / Profimedia

Kako je postala inspiracija za Birkin torbu?

U februaru 2020. godine, Birkin je ispričao kako je slučajan susret na letu Er Fransa za London sve promenio. Pored nje je sedeo Žan-Luj Dimasa, tadašnji predsednik Ermesa. Sadržaj Džejnine torbe rasuo se po avionu, a ona se okrenula ka njemu i rekla:

"Zašto ne napravite torbu koja je otprilike četiri puta veća od Keli (torbe koju je tada nosila) koju biste jednostavno mogli da ostavite otvorenu i iz nje ništa ne bi ispalo", prisetila se ona, pre nego što je nacrtala skicu na vrećici za povraćanje na naslonu sedišta aviona i dala je predstavniku Ermesa.

Dumas je ostao veran svojoj reči i Birkin torba je predstavljena 1984. Jedna od najpriznatijih i najpoželjnijih torbi na svetu do danas, retke sorte koštaju stotine hiljada dolara na aukciji i, prema britanskom Vogueu, skoro 40 godina nakon što su lansirane, potražnja za stilom i dalje „nadmašuje ponudu“ u buticima.

Ali, Birkin torbu ne može da kupi bilo ko, jer Ermes bira klijente na osnovu faktora koji često nisu jasni.

Klijent dobije poziv od Ermesa da dođe po svoju torbu i ovaj poziv se ne odbija.

Ali cena Ermes torbi nije nimalo naivna. Kreće se u rasponu od 8.500 do preko 300.000 dolara, što Birkin torbu čini i najskupljom torbom u istoriji mode.

U Ermesu tvrde da vredi svaku paru, jer reč o umetničkom delu.

Ermes torbu pravi jedan majstor od početka do samog kraja, a godišnje se proizvede oko 12000 različitih varijanti.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs