beti hajbrajh

KAKO JE BRUTALNA BOGATAŠICA POSTALA NAJPOZNATIJA PRODAVAČICA: 6 modnih saveta legendarne Beti koja sada ima 95 godina

Priča o Beti Halbrajh, ženi koja je punih 36 godina radila kao "lični kupac. Oblačila je žene još od kada je Džimi Karter bio predsednik.

Moda
Autor:
KAKO JE BRUTALNA BOGATAŠICA POSTALA NAJPOZNATIJA PRODAVAČICA: 6 modnih saveta legendarne Beti koja sada ima 95 godina
Beti Halbrajh, Foto: Pilot/BFA.com / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuvena Beti Halbrajh rođena je 1927. goodine i odrastala u bogatoj jevrejskoj četvrti na južnoj strani Čikaga.

Njen očuh, Hari Stol, bio je biznismen koji je vodio robne kuće, a njena majka, Kerol, posedovala je knjižaru. Oni su bili nemački Jevreji. Njeni roditelji su zapošljavali mnoge sluge u svom domu u Čikagu, uključujući evropske kuvare i dadilju.

Prvobitno je želela da bude slikar ili karikaturista i upisala se na Umetnički institut u Čikagu. Dok je bila na odmoru sa svojom majkom u Majami Biču, upoznala je njujorškog biznismena Sonija Halbrajha, sina bogatog graditelja hotela koji je posedovao kompaniju za proizvodnju kućnih mantila i bade mantila.

1947. godine su se venčali i ona se preselila na Menhetn.

Beti Halbrajh je živela životom najbogatijih žena sa Menhetna, poput Li Radzivil i Glorije Vanderbilt. Ona i njen muž imaju dvoje dece, Keti Halbrajh i Džona Halbrajha.

Nakon što se njen brak pogoršao dve decenije kasnije zbog muževljevog opijanja i neverstva, Beti je doživela nervni slom. Pokušala je samoubistvo i primljena je u mentalnu ustanovu. Ona i njen muž se nikada nisu razveli, ali su ostali razdvojeni do njegove smrti.

Nakon oporavka, počela je da traži zaposlenje i radila je u nizu dizajnerskih salona na Sedmoj aveniji i kasnije za Čestera Vajnbergera i Džefrija Bina pre nego što je primljena u "Bergdorf Goodman" 1976. kao saradnik u prodaji.

Na njen predlog, prodavnica je napravila kancelariju za nju u kojoj je planirala da prima svoje klijente visokog staleža i da predlaže im novitete koji su pristigli u luskuznu robnu kuću koja je i tada prodavala samo najbolje od najboljeg.

Njen prvi klijent bila čuvena naslednica i bogatašica - Bejb Pejli.

Beti je opsluživala klijente visoke platežne moći i holivudske zvezde, društvene ličnosti i političare, uključujući Al Gora, Lajzu Mineli i Meril Strip.

Pomagala je u stajlingu glumačke ekipe "Seks i grad" i "Tračara", učestvovala u odabiru kostima za Brodvej, radila je kao savetnik za stil za filmove Vudija Alena, sarađivala sa kostimografima Santom Lokastom i Džefrijem Kurlandom i radila sa Vilijamom Ajvijem Longom , En Rot i Džejn Grinvud.

Godine 1997. napisala je memoare "Tajne modnog terapeuta", a 2015. objavila svoje druge memoare pod naslovom "I'll Drink to That: A Life in Style, with a Twist".

Godine 2013. bila je predstavljena u dokumentarnom filmu "Prospite moj pepeo kod Bergdorfa."

Danas ima 95 godina i živi u stanu na Park aveniji. Redovno objavljuje postove i video zapise na svom Instagram profilu u koje savetuje svoje fanove o najrazličitijim temama, kako o životu tako i o modi. A i ima šta da kaže.

I dalje u raznim magazinima daje svoje savete koje je prikupljala godinama, besplatno. A to je sve što nam je potrebno, posebno kada znamo da su po njene savete dolazile i Sara Džesika Parker ali i one dame iz visokog društva koje malo kome veruju - a njoj su verovale UVEK!

Donosimo vam nekoliko njenih saveta koji važe za sva vremena...

U koji komad garderobe vredi uložiti novac?

Prelepi gornji delovi, jer „ljudi vas percipiraju odozgo nadole“, objašnjava Halbrajh. „Volim luksuzne košulje koje su stare holivudske glumice nosile, poput onih svilenih sa dugmićima ili dugačkom mašnom.

Koji trikovi za krojenje čine odeću laskavijom?

„Predlažem da uklonite džepove na bokovima na pantalonama čime ćete vizuelno smanjiti obim bokova i uzmete kaiš tako da istaknete struk.“

Kupovin kaputa je tako teška stvar, koji predlažete?

„To je crni ili teget kaput, sa dva ili tri dugmeta, i tu nema dalje.“

A kada je reč o tašnama, da li neki oblik odobravate više od onih drugih?

"Nabavite jednoličnu tašnu (poput Saint Laurent Sac de Jour tašne) koja će odgovarati i dnevnom i večernjem izgledu."

Koje salonke su najbolje i na šta je važno da obratimo pažnju?

„Manolo Blahnik u neutralnim bojama—crne ili bež—su moja sigurna luka.

Koji savet ste davali svojim vernim klijentkinjama?

Uvek u radnji koristite trostruko ogledalo. Važno je da se pogledate sa svih strana, prednje ogledalo jednostavno nije dovoljnio."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs