DAFNE SELFI

NAJSTARIJA MANEKENKA NA SVETU IMA 94 GODINE, A OVAKO SE NEGUJE: "Žao mi je devojaka danas zbog stvari koje rade sebi"

Sa 94 godine, Dafne Selfi se pojavljuje u Vogu i šeta pariskim modnim pistama. Njena tajna? Duga kosa, bez botoksa i malo kreme za lice. Ona je najstariji model današnjice.

Moda
09:26h Autor:
NAJSTARIJA MANEKENKA NA SVETU IMA 94 GODINE, A OVAKO SE NEGUJE: "Žao mi je devojaka danas zbog stvari koje rade sebi"
Dafne Selfi, Foto: S Meddle/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neobuzdana seda kosa, dugačak elegantan vrat, visoke jagodice, blistave, inteligentne živahne oči i sve njene 94 godine urezane na njenom licu. Njeno ime je Dafne Selfi. Ona je svakako jedna od najlepših žena koje su ikada hodale zemalskom kuglom, a takođe i jedna od najhrabrijih — jer i dalje u poznim godinama pozira kao i kada je imala 2 kada je počela svoju neverovatnu karijeru u modelingu. A ako to nije bilo dovoljno, ona se pre samo nekoliko godina usudila da se slika u kultnom korsetu koji je napravio Žan Pol Gotje za Madoninu turneju "Blonde Ambition" 1990. godine.

Za ženu koja je ceo život provela pred kamerama, Dafne je iznenađujuće ostala žena bez sujete. Podiže svoj lepršavi džemper da pokaže svoje ruke. „Tu su, vidite“, kaže ona, trljajući smeđe mrlje po rukama jednom novinaru kojem je dala intervju pre samo nekoliko godina.

„Nikada mi ništa nisu radili na licu“, kaže Dafne. „Ne taj otrov, ne zatezanje lica. Mislim da je to bacanje novca. U svakom slučaju, nisam to mogla to da priuštim!’ Pa kako to izvodi pitaju se mnogi, kako ostaje u tako dobroj formi, kako je tako živahna, to je prosto neverovatno.

„Mislim da to delimično dugujem dobrim genima. Moja majka je bila živa vatra, živela je do svoje 95 godine. Nikada se nisam zamarala kremama za kožu ili nečim sličnim. Farbala sam kosu kod kuće neko vreme kada sam počela da sedim u ranim 40-im ali to mi je postalo dosadno, rekla je onda u jednom intervjuu.

„Moja kosa je sada duga jer je to prosto jeftinije, ne moram ništa da radim, već da je zavežem u punđu ili konjski rep. Izbegavam starinske frizure, trudim se da istaknem vrat.

Početkom pedesetih slikala se u bikiniju i pokazala svoju figuru u celosti, bila je dosta niža od ostalih manekenki, svega 168 centimetara.

„Nikada ne bih uspela to što sama tada da počnem danas“, priznaje ona. „Bila sam preniska, samo 168 centimetara, sa širokim ramenima od svog tog jahanja kao mlada devojka. Ali niko me nikada nije pitao da smršam. To su bila drugačija vremena."

Da li je bila depilirana u pripremi za tu fotografiju u bikiniju? 'Ne! Naravno da ne. Ništa slično se nije tražilo od nje pa kaže: "Žao mi je mladih devojaka danas, svih stvari koje rade sebi."

Dafne je odrasla u Berkširu, ćerka je učitelja, a sa osam godina je poslata u internat. U dobi od 20 godina, radeći kao prodavačica u robnoj kući u Ridingu, prijavila se na takmičenje u manekenstvu u lokalnim novinama i pobedila. Da li se smatrala lepom dok je odrastala? „Rečeno mi je da lepo izgledam nekoliko puta, ali ne, ne baš. Tada sam počela da radim, bilo je divno. Tih dana su sve manekenke imale obuku, pokazano nam je kako da elegantno hodamo i stojimo. Počela sam da se bavim promocijom krzna, što u to vreme nije bilo kontroverzno. Uglavnom sam radila kao model ali sam uradila i nekoliko reklama. Često su nas slikali kako držimo cigaretu, a ja nisam čak ni pušila!"

"Ali kada sam se udala 1954. godine pretpostavljala sam da više nikada neću raditi. Moja porodica mi je bila na prvom mestu. Nismo bili imućni, ali to nije bilo važno. Užasno je da žene danas moraju da rade i ne mogu da brinu o svojim porodicama."

Šta ona misli o modi ovih dana?

„Ne gledaju se u ogledalo, zar ne? Mislim da su žene previše aljkave ovih dana. Bez obzira gde sam išla, imala sam šešir, odgovarajuću torbu i cipele. Kao i sve devojke tih dana, a najbolje sam izrađivala svoju odeću. Ne kao danas modeli, koji izgleda da nose uske farmerke između emisija ili pojavljivanja u javnosti.

"Uvek sam nosila korset. Nikada helanke!"

Dafne ima troje dece — Marka , Kler i Rouz i iako je ubrzo povratila svoju figuru, pretpostavila je da majčinstvo znači kraj njene manekenske karijere.

„Izašla sam iz mode šezdesetih“, kaže ona. „Bila sam vezana za kuću. Tako da sam nastavila sa malo glumačkog posla i bila statista u filmovima."

Da li se plašila da stari, jer je radila kao model?

„Dogodiće se, pa zašto se brinuti? Moja generacija je to tako shvatala. Smatram da se ljudi ovih dana uvek žale. Trudim se da ostanem vesela, a ne mrzovoljna. Imala sam glaukom, ali kapi koje moram da stavim u oči učinile su da mi rastu trepavice! Dakle, uvek postoji pozitivna strana."

„Mislim da je važno ostati strastven prema stvarima. Kasnije idem na sastanak o spasavanju naše lokalne crkve, a sledeće nedelje idem u Francusku da vidim selo koje je pobratimljeno sa onim u kome živim u Hertfordširu. Bavim se baštom, šetam mnogo i bavim se jogom - moja verzija joge, nemam vremena za časove.

„Mogu da pošaljem imejl! Ja sam uvek radila, pomalo, sve do kada se moj muž nije jako razboleo."

Dafnin muž, Džim, koji je radio na televiziji, doživeo je niz moždanih udara.

"Bio je nemiran. Bio je frustriran. S drugima je bio u redu, ali kod kuće nije bio dobar!", kaže Dafne.

Brinula se o njemu puno radno vreme sve dok nije umro 1997. u 72. godini života. Ali Dafne je nastavila da se bori sama. „Nisam mogla da se bavim manekenstvom, zar ne?"

Godine 1998. od Dafne je zatraženo da se pojavi na modnoj pisti za "Red or Dead".

„Rekla sam: „Oh, bože.” Volim da nosim odeću i da se zezam.“

Stilista je predložila Dafni da ode u Vog, koji je kreirao posebno izdanje o ženama u godinama.

„Mislim da im je bio potreban neko ko će predstavljati „drevno“, kaže ona skromno. Ta fotografija, koju je napravio Nik Najt, dovela je do toga da ju je Models agencija unajlmila sledećeg dana.

"1999. godine, dok sam bila urednik magazina "Marie Claire", fotografisali smo Dafne u joga pozama, u sportskoj odeći. Ali korišćenje starije žene bio je izuzetak, a ne norma.

Da li više od decenije kasnije oseća da je i dalje simbolična starija žena, a ne ideal lepote?

„O, ne, ne mislim tako. Sada se više bavim visokom modom nego kao mlada žena, mislim zato što sam konačno izgubila masnoću sa tela! Vidite kosti na mom licu. Radila sam sa Mariom Testinom, bio je tako ljubazan, kao i sa luvenim dvojcem Dolče i Gabanom.

„Uvek radim u Parizu, prilično često sa dizajnerkom Fani Karst, koja radi divnu odeću za starije. Sklona sam da nosim svu odeću koju imam u svojoj garderobi od pre nekoliko decenija: čini se da se svaki stil svako malo vraća u modu. Jedino što više ne mogu da nosim su štikle. Ali od gležnjeva naviše sam u redu."

Kako se prema njoj odnose mlađi modeli?

„Tako su mi dobre. Kažu mi da žele da izgledaju kao ja kada ostare. Ali one su bebe.’

Da li je svet mode bio lepši u njeno vreme?

„Pretpostavljam da je bilo droge i alkohola. Ali bila sam tako nevina da to nikada nisam primetila."

„Upoznala sam Nikolasa Kolridža ne tako davno. (Koleridž je izdavač magazina Vog, Veniti Fe, Tatler) Pitala sam ga: „Hoću li se ikada naći na naslovnoj strani Vogua?“ A on je rekao: „Draga, jednostavno nećeš uspeti da prodaš.

Čega se ona danas plaši?

"Da se mnogo razbolim. Nikada ne želim da budem smetnja nikome."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs