moda iz drugog ugla

NE TREPNU KADA DAJU 100.000 EVRA ZA HALJINU: Evo ko su žene koje sebi mogu da priušte VISOKU MODU! (FOTO)

Ko zaista kupuje Visoku modu?

Moda
12:08h Autor:
NE TREPNU KADA DAJU 100.000 EVRA ZA HALJINU: Evo ko su žene koje sebi mogu da priušte VISOKU MODU! (FOTO)
Šeika Moza bint Naser, Foto: Profimedia

Pariska nedelja visoke mode svake godine privlači puno pažnje, iako, po svemu sudeći, u celom svetu broji manje od 4.000 klijenata, koji su dovoljno bogati i opsednuti ovakvim kreacijama, da za njih odlučuju da odvoje od 10.000 pa i do nekoliko stotina hiljada evra.

To nisu zvezde iz šoubiznisa, to nisu glumice i poznate ličnosti koje viđamo baš svakoga dana. To je, ako možete da poverujete, za njih previše novca, da odvoje za samo jedan stajling koji ne mogu posle jednog pojavljivanja više da ponesu. To su klijenti, za koje možda nikada niste čuli.

Kristijan Lakroa je jednom rekao. "Visoka moda je zabavna, luckasta i često nenosiva."

Visoku modu su oduvek nosile pripadnice visokog staleža, naslednice, žene plave krvi ali i uspešne poslovne žene i žene koje su udajom sebi obezbedile ono najbolje - makar kada su nekretnine i modni dodaci u pitanju.

Klijenti, kojih je manje od 4.000 u celom svetu, skoro isključivo kupuju komade iz kolekcija Visoke mode, pomažu ovoj industriji da ne propadne posle skoro 160 godina od postojanja.

Svaka kreacija iz kolekcija Visoke mode zahteva stotine sati rada najučenijih krojača u Parizu, pa nas tako svake godine, revije modne kuće Šanel i Đambatiste Valija i drugih iznova oduševe i nenametljivo uvuku u svet najraskošnjijih haljina o kojima većina nas može samo da mašta.

Pedesetih godina prošlog veka, žene poput Grejs Keli, Bejb Pejli i Nan Kempner su bili najveći klijenti. Jedna od najpoznatijih naslednica Nan Kempner je jednom rekla kako je propustila samo jednu sezonu Visoke mode u Parizu za 55 godina.

Selin Dion, možda jedina svetska zvezda današnjice, veliki je kolekcionar odeće Visoke mode. Ona nosi najskupocenije komade u svakodnevnom životu, pa smo je nekoliko godina ranije viđali kako se šeta svuda po svetu ekstravagantno odevena, gotovo svaki dan u novom ansamblu.

Novi talas koji je zapljusnuo svet poslednjih dvadesetak godina, otreznio je mlade, koji svoj novac pre ulažu u biznise i životna iskustva, nego u krpe, pa makar one bile neverovatno kvalitetne i unikatne. Što pokreće pitanje, da li će Visoka moda preživeti i ostati relevantna i sledećih 160 godina?

Verovatno neće.

Upoznajte 10 najpoznatijih klijenata Visoke mode nekad i sada:

1. Vendi Ju

Kineska naslednica i humanitarka je deo nove generacije klijenata Visoke mode, koja kaže da ima atelje Kristijana Diora na vrhu svoje liste u imeniku.

2. Selin Dion

Možda najekstravagantnija pevačica današnjice, svaki svoj nastup ali i pojavljivanje u javnosti nosi od glave do pete komade iz Visoke mode.

3. Grejs Keli

Čuvena glumica je udajom postala princeza Monaka, pa je sebi lako mogla da priušti sve što je poželela iz ovih skupocenih kolekcija.

4. Elena Perminova

Takođe udajom ali kasnije i svojim angažmanom, ruskinja Elena Perminova je jedna od žena koja često nosi najskupoceniju odeću na planeti.

5. Nan Kempner

Jedna od najpoznatijih naslednica i žena koja je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka uvek bila na svim listama najbolje obučenih dama u Njujorku.

6. Bejb Pejli

Još jedna naslednica, i žena koja je ostavila trag na Njujorškoj modnoj sceni pedesetih godina prošlog veka.

7. Kraljica Ranija od Jordana

Možda najbolje stilzovana žena plave krvi, uvek oduševljava svojim kreacijama koje nosi u najrazličitijim prilikama.

8. Danijela Stil

Najpoznatija autorka ljubavnih romana, uspela je sama da zaradi novac koji rado troši na skupocene odevne predmete.

9. Dafne Giniz

Naslednica najpoznatijeg piva, kaže da u svom ormanu nema ništa osim komada iz kolekcija Visoke mode.

10. Šeika Moza bint Naser

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs