Obratite pažnju

Zašto ne smete da sedite u mokrom kupaćem kostimu: Ginekolog otkriva 3 teške posledice!

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluzokože, kao što je u ovom slučaju mokar kupaći kostim, može da dođe do infekcije intimnih delova tela, naročito spoljašnjeg dela i materice
Medicina
08:14h Autor:
Zašto ne smete da sedite u mokrom kupaćem kostimu: Ginekolog otkriva 3 teške posledice!
Foto: Profimedia

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratioci letnjeg uživanja. Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, ako hodamo bosi po pločicama, ne vodimo računa da li je toalet čist ili jesmo li seli na tuđi peškir za plažu.

Kao posledica toga moguća su oboljenja koja mogu da pokvare dugoočekivani bezbrižni odmor.

Svaka žena reaguje na spoljašnje uslove na različite načine. To zavisi prvenstveno od imuniteta njenog organizma, ali i od sklonosti ka razvoju infekcija polnog sistema, istakla je ginekolog dr Martina Jerbić-Cecelja.

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluzokože, kao što je u ovom slučaju mokar kupaći kostim, može da dođe do infekcije intimnih delova tela, naročito spoljašnjeg dela i materice.

2 najvažnije stvari kod kupaćeg kostima: Dobro pogledajte, nije sve za svakoga! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1. Upala bešikeNagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu da budu krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta, gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći, mogu biti poprilično neprijatni, pa ako primetite takve reakcije, potrebno je da potražite pomoć lekara. Takođe je preporučljivo da pijete bar dve litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, kao i topao uvin čaj i sveže voće i povrće.

2. Gljivične infekcijeInfekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i izložene su stresu. Spoljašnji deo polnih organa, ali i materica, sadrže određenu mešanu floru, koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost. Kada je kiselost materice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području vagine, ističe doktorka.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Gljivično oboljenje, koje je ujedno i najupornije i najduže se leči, uzrokovano je gljivicom kandida, koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti sekret, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

3. Upala jajnikaUpala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem delu stomaka, u predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura.

Upala ovog tipa mora da se leči antibioticima koje će vam prepisati lekar, a kako biste je sprečili, izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako biste ugrejali stomak.

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs