Korisno znati

Sterilitet kod žena: Koji su najčešći uzroci?

Hormonski poremećaji kod žena često su uzrok neplodnosti, ali je on i najlakše izlečiv uzrok
Medicina
00:18h Autor:
Sterilitet kod žena: Koji su najčešći uzroci?
Foto: Shutterstock

Hormonski uzrokovan sterilitet

Hormonski poremećaji kod žena često su uzrok neplodnosti, ali je on i najlakše izlečiv uzrok. Postoji nekoliko poremećaja: problemi sa ovulacijom (izostanaka ovulacije) gde hormonski disbalans može ometati razvoj jajne ćelije, smanjenje ovarijalne rezerve, prekomerna gojaznost, ekstremna mršavost, poremećaj rada štitne žlezde, povišene vrednosti prolaktina, povišene vrednosti muških hormona, preterana fizička aktivnost i stres.

Sterilitet uzrokovan začepljenjem jajovoda

Prohodni jajovodi su od presudnog značaja za oplodnju (spajanje spermatozoida i jajne ćelije) i transport embriona do šupljine materice. Začepljenje jajovoda može biti delimično ili potpuno, a uzrokovano je najčešće upalom jajnika, endometriozom, predhodnom vanmateričnom trudnoćom ili priraslicama nakon operacija u maloj karlici (operacija slepog creva, jajnika, cista na jajniku). Začepljenje jajovoda je uzrok steriliteta u 15 do 25 odsto slučajeva.

Sterilitet uzrokovan anomalijama materice

Fibromiomi, dobroćudni otoci materičnog mišića, ukoliko uzrokuju neplodnost mogu da se otklone hirurškim putem. Polipi i endometritis (zapaljenje sluznice materice) takođe se leče. Sterilitet uzrokovan anomalijama materice javlja se u 5 do 10 odsto slučajeva.

Šta je miom na materici, glavni simptomi: Lečenje čuvarkućom i medom (RECEPT)

Endometrioza kao uzrok steriliteta (15 odsto slučajeva)

Endometrioza predstavlja pojavu ćelija sluznice materice van materice - na jajovodima, jajnicima, trbušnoj duplji, mokraćnoj bešici, a uzrok nastanka je još uvek nepoznat. Sterilitet uzrokovan polipima, pregradama i miomima u šupljini materice uspešno se rešava histeroskopijom. Endometrioza je uzrok steriliteta u 15 odsto slučajeva.

Policistični jajnici

Policistični jajnici i policistični sindrom može biti uzrok steriliteta zbog poremećaja menstrualnih ciklusa i ovulacije, poremećaja metabolizma insulina, lipida…

Promene na grliću materice

Promene na grliću materice znače da je sužen ili apsolutno neprohodan kanal grlića materice, a to se dešava ugavnom posle nekih hroničnih upala ili operacija. Te promene neretko uzrokuju neplodnost.

Ovakva menstruacija nije normalna: 3 simptoma koja ne smete da ignorišete!

Nepodudarnost reproduktivnog materijala

Kod nekih parova, ponekad se dešava da izlučevine grlića materice ubijaju spermatozoide, čak i kada je polni odnos uspešan. Ovakva situacija takođe dovodi do problema sa začećem.

Prethodni prekidi trudnoće

Abortus kao prekid trudnoće može, ako se ne uradi po medicinskim pravilima, da dovede do upale reproduktivnih organa, što može da bude uzrok steriliteta.

Starost žene

Žene sa godinama postaju neplodnije i teže ostaju u drugom stanju, a sa godinama se povećava i rizik od infertiliteta (nemogućnosti da trudnoću iznesu do kraja). Plodnost postepeno počinje da opada kada žena napuni 30 godina.

Podivljali hormoni, bolesti, stalno znojenje: Žena (51) otkriva kako stvarno izgleda klimaks!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs