Korisni saveti

Šta je miom na materici, glavni simptomi: Lečenje čuvarkućom i medom (RECEPT)

Najpopularniji prirodni lek kod nas za ove tegobe je kombinacija čuvarkuće i meda
Medicina
21:10h Autor:
Šta je miom na materici, glavni simptomi: Lečenje čuvarkućom i medom (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Miomi materice, tzv. fibroidi su benigne izrasline (tumori) koji se javljaju kod žena u reproduktivnom dobu najčešće između 35. i 50. godine i to neretko posle i u toku trudnoće. Miomi su česta pojava i smatra se da tri od četiri žene nekad u svom životu imaju miome. Veoma retko se desi da pređu u kancer.

Obično se ne tretiraju i u većini slučajeva prolaze bez simptoma, često ih ginekolog primeti na redovnom pregledu, a da se žena uopšte nije žalila.

Žene koje imaju simptome oni su sledeći: pritisak i bol u karlici, otežano mokrenje, učestalo mokrenje, produžene menstruacije – preko 7 dana, menstrualna krvarenja su znatno obilnija, bolovi u nogama i leđima, zatvor stolice, bol pri polnom odnosu.

Znakovi i simptomi zavise od lokacije mioma:

Fibroidi koji rastu u unutrašnjosti materice izazivaju produžene, teške menstruacije i mogu uzrokovati probleme za žene koje pokušavaju trudnoću. Fibroidi koji rastu izvan materice ponekad mogu vršiti pritisak na bešiku, uzrokujući urinarne simptome. Ako se fibroidi nalaze na zadnjoj strani materice, mogu vršiti pritisak na rektum, uzrokujući zatvor, ili spinalne živce, što uzrokuje bol u leđima. Još uvek nije utvrđeno zašto nastaju miomi na materici, ali ono što se sa sigurnošću može potvrditi je da njihov rast pospešuje hormon estrogen.

Lekovite moći čuvarkuće: Naši stari se kunu da oporavlja i najbolesnije telo! (RECEPT)

Lečenje mioma

Uz ginekološki pregled i ultrazvuk, miome otkriva veoma uspešno i magnetna rezonanca. Njihovo lečenje ponajviše zavisi od veličine kao i od simptoma koje se pojavljuju. U slučaju manjih mioma sprovodi se terapija medikamentima, dok kod većih sa izraženim simptomima radi se hirurško odstranjivanje mioma. Takođe tu je i alternativno lečenje koje najpre preporučujemo, a verovatno će vam to preporučiti i vaš lekar ako miomi nisu preveliki i ne narušavaju vaš kvalitet života u toj meri da se odmah mora sve odstraniti.

Čaj za lečenje mioma

Dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, lista žalfije, po jedni kašiku lista kupine, koprive, cveta kamilice, cveta zove, cveta i lista kantariona, hajdučke trave i vrbine kore, te sve zajedno izručite u 1,8 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 90 minuta. Procediti, prohladiti i zasladiti po želji medom. Ovaj čaj za miome se pije po 2 decilitra pred doručak, ručak i večeru i pre spavanja. Lekoviti napitak kombinujte sa pečenim nakiselim jabukama i medom koji treba jesti ujutro i predveče. Terapija se drži 10 dana, pa se pravi pauza od takođe 10 dana.

Kupka od hajdučke trave

100 grama mešavine od cele biljke ostaviti preko noći da odstoji u hladnoj vodi. Ujutro vodu zagrejte do ključanja, a zatim procedite, pa tečnost dodajte vodi za kupanje. Ovu kupku primenjujte svaki dan.

Sok od nevena

Cvetove, stabljike i listove dobro operite i iscedite dok su još vlažni u sokovniku. Ovaj lek za miome pijte tri do četiri puta nedeljno.

Podmukla ženska bolest, simptomi su nam pred nosom: Kakva vam je menstruacija?

Tinktura od nevena

Stavite šaku nevenovih cvetova u litar kvalitetne domaće rakije. Držati flašu na suncu naredne dve sedmice, na temperaturi oko 20 stepeni. Tinkturu možete koristite kao oblogu ali i kao kapi, popijte izjutra oko petnaestak kapi.

Čuvarkuća i med

Najpopularniji prirodni lek kod nas za ove tegobe je kombinacija čuvarkuće i meda. Koristi se kod raznih tegoba, ali najčešće se preporučuje za miome i ciste. Potrebni sastojci: 300 grama jedrih i punih listova čuvarkuće, 500 grama kvalitetnog livadskog meda. Priprema: listove čuvarkuće oprati, umotati ih u suvu krpu da sa njih upije ostatke vode i samleti u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Drvenom ili plastičnom kašikom čuvarkuću pomešati sa medom, da se dobije ravnomerna smesa. Već na početku mešanja listovi čuvarkuće počinju da u medu otpuštaju svoj sok, tako da ukupna tečnost u kojoj se nalaze postane ređa od meda. Nakon mešanja smesu sipati u staklene tegle, zatvoriti poklopcima, obmotati ih folijom ili tamnim papirom radi zaštite od svetlosti i ostaviti da odstoje u frižideru 7 dana. Za to vreme poželjno je 2-3 puta smesu promešati, jer će se na vrhu blago zgusnuti a u donjim slojevima biti ređe gustine.

Za ovu količinu sastojaka potrebna je jedna tegla od 700 grama i možda još jedna mala, koja neće biti puna. I ova količina će biti dovoljna za 20-tak dana lečenja.

Obavezna u svakoj kući: Čuvarkuća pomaže kod raka materice, zubobolje i kožnih bolesti

Doziranje: Čuvarkuća i med kao lek uzimaju se 3 puta dnevno po jedna kašika i to ovako:

1. Jedna kašika ujutro na prazan stomak i nakon toga pola sata ne treba ništa jesti niti piti.

2. Jedna kašika između ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere)

3. Jedna kašika pre odlaska na spavanje

Pri tom uvek koristiti plastičnu ili drvenu kašiku. Koliko dugo će trajati lečenje zavisi od veličine mioma ili ciste. Za manje ciste može biti dovoljna i samo jedna ovakva kura od 20 dana, dok će za veće miome lečenje trajati duže. U slučaju srednjih i većih mioma čuvarkuću i med uzimati 3 meseca, i nakon toga obaviti kontrolu. Ukoliko se primeti da se miom smanjio, napraviti pauzu od 2 nedelje, pa nastaviti sa lečenjem jos 3 meseca.

Da bi se postigao još bolji efekat lečenja korisno je za to vreme uporedo svakodnevno piti i po jednu šolju čaja od koprive. Tako će se obezbediti bolje čišćenje krvi.

Ovo je zaista jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova za miome i ciste, pomaže da se oni smanje ili potpuno nestanu, i spada u prilično bezbednu terapiju. Nuspojave su veoma retke, a ukoliko se pojave obično su blagog intenziteta. Najčešće mogu biti izazvane laksativnim ili diuretičkim delovanjem (proliv ili pojačano mokrenje). Još ređe se mogu javiti mučnina i povraćanje. Ipak, ne preporučuje se osobama alergičnim na med i dijabetičarima.

Svaki dan je koristila ovaj losion: Za 10 dana sa lica je izbrisala sve fleke i pege! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs