Lekari savetuju

Ozbiljno zdravstveno stanje: 5 stvari koje treba da uradite ako dobijete sunčanicu

Osoba koja pati od sunčanice ne sme da se rashlađuje alkoholom, jer će on previše brzo rashladiti telo, što može da dovede do opasnih varijacija u telesnoj temperaturi i šoka za organizam
Medicina
21:58h Autor:
Ozbiljno zdravstveno stanje: 5 stvari koje treba da uradite ako dobijete sunčanicu
Foto: Shutterstock

Sunčanica je vrlo ozbiljno zdravstveno stanje, koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote.

Prvi simptomi sunčanice su glavobolja, vrtoglavica, nemir, neraspoloženje, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi sa vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica.

Protiv sunčanice najbolja je prevencija, odnosno ne izlagati se suncu u periodu od 10 do 17 časova bez preke potrebe, ali ukoliko dođe do ove neprijatne pojave, evo šta treba, a šta nikako ne treba raditi!

Domaće ulje za sunčanje: Efikasni melem po bakinom receptu!

1.Sklonite se u hlad ili rashlađenu prostoriju i skinite sa sebe sve što je suvišno - čarape, cipele, kapu, višak odeće, kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite se umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i ispod pazuha. Ako za to nemate mogućnosti, poprskajte se vodom. Ako ste kod kuće, pokvasite pokrivač i pokrijte se.

Osoba koja pati od sunčanice ne sme da se rashlađuje alkoholom, jer će on previše brzo rashladiti telo, što može da dovede do opasnih varijacija u telesnoj temperaturi i šoka za organizam.

Izmerite temperaturu odmah: Može da otkrije ozbiljne probleme sa zdravljem!

2. Lezite. Kod sunčanice moguća je i nesvestica, pa je bitno što pre leći. Ako se osoba onesvesti, okrenite je na levi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi), sa levom nogom savijenom, kako bi se održala ravnoteža.

3. Nadoknadite tečnost. Pijte posoljenu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode), jer ćete tako suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

Ono što je važno da znate jeste i da kod sunčanice nikako ne smete previše brzo piti vodu, inače može doći do šoka. Najbolje je popiti slanu vodu, ali ako je nemate pri ruci, pomoći će i obična.

Potpuno isceljenje: Morska voda skida prljavštinu sa duše i tela!

4. Ostanite mirni. Osobu koja pati od sunčanice može uhvatiti panika, ali važno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi, što će dodatno podići temperaturu tela. Lagano masirajte mišiće kako bi se pospešila cirkulacija krvi, a imajte u vidu da se kao simptomi sunčanice mogu javiti i grčevi u mišićima, naročito u listovima, što je jedan od prvih simptoma ovog stanja.

5. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena nakon odlaska u rashlađenu prostoriju, potrebno je nazvati hitnu pomoć. Ne smete uzimati nikakve lekove na svoju ruku, na primer aspirin, jer vam mogu samo pogoršati stanje.

Kralj alternativne medicine otkriva: Izlečite glavobolju za samo 50 sekundi! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs