Povedite računa

Opada vam kosa, preterano se gojite u struku: Ovo su znaci podmukle ženske bolesti!

Zastrašujuće je saznanje da policistični jajnici vode do dijabetesa i srčanih obolenja
Medicina
20:06h Autor:
Opada vam kosa, preterano se gojite u struku: Ovo su znaci podmukle ženske bolesti!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Više od dvadeset miliona žena širom sveta ima sindrom policističnih jajnika, a koji nastaje kada višak insulina povećava proizvodnju androgena (muških hormona). To je najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu, a procenjuje se da polovina žena i ne zna da ga ima.

To je zaista zastrašujuće kada se uzme u obzir da se sindrom policističnih jajnika povezuje sa nastankom dijabetesa i srčanih oboljenja.

Upravo iz tog razloga je bitno da prepoznate simptome sindroma policističnih jajnika (a koji mogu varirati od žene do žene). Ovo su neki od najčešćih:

Neredovna menstruacija

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju viši nivo androgena od normalnog (testosteron je najpoznatiji), a koji mogu usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Kada je ovulacija zaustavljena tada će menstruacija, koja dolazi dve sedmice nakon ovulacije, takođe kasniti, a u nekim slučajevima može u potpunosti izostati.

Problemi sa plodnošću

Sindrom policističnih jajnika najčešći je uzrok neplodnosti kod žena. Začeće je otežano iz više razloga. Prvo, ukoliko ne dolazi do redovne ovulacije, može biti teškoda se utvrdi kada je žena najplodnija. Takođe, s obzirom na to da je ciklus neredovan, postoje i manji periodi plodnosti.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju i probleme sa kvalitetom jajašaca, a što nastaje kao posledica zapaljenja i hormona lnihpromjena u jajnicima.

Maljavost kod žena krije opasne probleme: Ovo su znaci upozorenja, ne smete da ih ignorišete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rast dlaka na neželjenim mestima

Zbog prekomerne količine muških hormona može doći do hirzutizma odnosno rasta dlaka na mestima na kojima ih muškarci obično imaju, uključujući lice, grudni koš, stomak, leđa i prste na rukama i nogama. Ove dlake obično su grube pa njihovo uklanjanje može biti izazovno i velik izvor stresa.

Procjenjuje se da čak 90% žena sa hirzutizmom ima i sindrom policističnih jajnika.

Opadanje kose

Muški hormon testosteron “odgovoran” je i za opadanje kose, još jednog čestog problema kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Testosteron se pretvara u snažni androgen (poznat pod nazivom DHT) u vlasištu, a pomenuti androgen smrtni je neprijatalj folikula kose. On ih smanjuje i oštećuje usled čega kosa ulazi u fazu mirovanja i ubrzo počinje da opada.

Akne i drugi kožni problemi

Povišen nivo androgena, koji povećavaju proizvodnju masti i ulja, može dovesti do niza kožnih problema, uključujući perut i akne. Dva znaka koja ukazuju da su akne posledica sindroma policističnih jajnika: akne se nalaze duž vilice i otporne su i na veoma snažne lekove (ili se pojavljuju ponovo nakon tretmana). Druga dva česta kožna problema – akantoza i pečati na koži – odnose se na insulinsku rezistenciju. Akantoza je tamna, baršunasta promena boje koja se najčešće može videti na pregibu iza vrata, ispod pazuha i sa unutrašnjih strana kolena. Zbog nje koža može izgledati prljavo, ali ona se nemože oprati. Pečati na koži su male oznake boje mesa koje se najčešće pojavljuju na vratu, grudima i ispod pazuha.

Debljanje u predelu struka

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju tendenciju da se veoma lako udebljaju, a gubitak težine može biti izuzetno izazovan. To se dešava zbog rezistencije insulina i leptina. Zbog insulinske rezistencije vaše telo lakše skladišti masti, azbog leptinske rezistencije vaš mozak misli da ste u režimu gladovanja. Sa rezistencijom nainsulin, suvišni kilogrami lako se talože u području stomaka, a ova vrsta masnih naslaga najrizičniji je faktor kada je u pitanju zdravlje srca.

Problemi sa spavanjem

Sindrom policističnih jajnika u veoma je uskoj vezi sa apnejom, potencijalno ozbiljnim stanjem koje karakteriše neprekidno zaustavljanje disanja tokom sna. Apneja može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih obolenja, gojaznosti i promena raspoloženja. Znaci koji pokazuju da imate apneju su veoma glasno hrkanje i osećaj umora čak i nakon cele prospavane noći.

Ciste na jajnicima

Iako naziv sindrom policističnih jajnika podrazumeva da su ciste na jajnicima glavni “rezultat”, one ipak nisu neophodan faktor. Važno je znati da ciste kod sindroma policističnih jajnika nisu tipične ciste na jajnicima već da su delimično razvijene folikule gde jajašca žive dok ne budu “oslobođena” tokom ovulacije. Mlađe žene češće imaju ove male ciste dok starije žene ih nemaju tako često. Na ultrazvuku, najčešće se opisuju kao“više malih folikula”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs