Zasadite ga obavezno

Biljka vredna kao suvo zlato: Kako da izlečite celo telo renom! (RECEPTI)

Vitamin C, kalijum, vitamin B1, B2 i B6, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor samo su neki od lekovitih materija u renu

Medicina,

Autor:

Baka, Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Da li ste nekad čuli za izreku: "Rotkvica vredi kao olovo, repa kao srebro, a ren kao zlato?"

Pročitajte za šta je sve dobar ren, i biće vam jasno zašto se od davnina poredi sa vrednim plemenitim metalom!

Ren je višegodišnja biljka zelenog lišća, belog korena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava, koji uključuje vitamin C, kalijum, vitamin B1, B2 i B6, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor, ren je, osim gurmanski, izuzetan i kao lekovito sredstvo. Njegovu lekovitost poznavali su i stari Grci - još 1500. godina pre nove ere koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima.

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari, a uz to čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.

Stručnjak za metabolizam tvrdi: Dijabetes može biti izlečen za 5 minuta! (FOTO, RECEPT)

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju u čoveku i biljkama.

Poboljšava funkciju organa za varenje, tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Ren podstiče i rad jetre, srca i cirkulaciju, a uz to je odličan diuretik i pomaže kod reumatizma.

Svež koren rena može se koristiti tokom cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu. Ako imate veći koren, možete da izrendate potrebnu količinu, a ostatak zamotate u aluminijsku foliju i čuvate u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam rendani ren ostane svež i nakon tri nedelje, pomešajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta i čuvajte u frižideru.

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

Pratite Stil na FB

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Komentari (0)

Posljednji komentar

veganka

bolji je djumbir, uvozi se iz indije, ren je bas seljacki.

Pogledaj sve komentare Pošaljite komentar

Najnovije

Prikaži sve vesti >

Komentari

Učestvujte u kreiranju sadržaja

Učestvujte u kreiranju sadržaja! Pošaljite nam fotografiju uz kratak opis događaja i Stil će objaviti vašu vest!

Pošaljite vest ›

Horoskop

  • Ovan Ovan

    Posao

    Ono što je aktuelno kod vas u toku ovog perioda je...

    Detaljnije... ›
  • Bik Bik

    Posao

    Vaš cilj je veća zarada. Ukoliko ste skoncentrisan...

    Detaljnije... ›
  • Blizanci Blizanci

    Posao

    Želite mnogo više da radite, ali isto tako da se b...

    Detaljnije... ›
  • Rak Rak

    Posao

    Na poslu će vam biti lepo. Radićete možda i više n...

    Detaljnije... ›
  • Lav Lav

    Posao

    Vaša potreba za materijalizacijom je velika i nema...

    Detaljnije... ›
  • Devica Devica

    Posao

    Ovaj period možete da iskoristite za kraća putovan...

    Detaljnije... ›
  • Vaga Vaga

    Posao

    Otežanja koja ste imali polako prolaze i osećate d...

    Detaljnije... ›
  • Škorpija Škorpija

    Posao

    Ukoliko do sada niste ispunili svoje ciljeve, ne o...

    Detaljnije... ›
  • Strelac Strelac

    Posao

    Loše raspoloženje koje ste imali polako vas prolaz...

    Detaljnije... ›
  • Jarac Jarac

    Posao

    Ono što možete da očekujete u toku ovog perioda je...

    Detaljnije... ›
  • Vodolija Vodolija

    Posao

    Robujete rigidnom stavu i ne dopuštate još uvek da...

    Detaljnije... ›
  • Ribe Ribe

    Posao

    Ne želite da budete izigrani, pa ćete pokušati da...

    Detaljnije... ›