Neverovatno

40 godina verujemo u totalnu glupost: Raskrinkan najveći mit o zdravlju!

Ne postoji nijedan pouzdan dokaz da je to istina
Medicina
21:52h Autor:
40 godina verujemo u totalnu glupost: Raskrinkan najveći mit o zdravlju!
Foto: Thinkstock

Kad god ste bili prehlađeni, sigurno ste od lekara ili bližnjih dobili savet da počnete da se "kljukate" vitaminom C. I to bez obzira radilo se o suplementima, pomorandžama ili isceđenom limunu.

Ali, cela ta priča o vitaminu C koji leči prehladu je mit, piše Mirror. Sve je počelo još sedamdesetih godina, kada je američki naučnik i nobelovac Lajnus Poling (Linus Pauling) otkrio navodno čudotvorne sposobnosti ovoga vitamina i objavio knjigu o tome.

Njegov literarni rad "Vitamin C i prehlada" postao je ogroman hit, a Poling je nastavio da propovedati o koristima vitamina C sve do svoje smrti 1994. godine.

Ipak, činjenica je da ne postoje pravi klinički dokazi da će vam, nakon što se najedete citrusnog voća, nos prestati da curi, niti da vam grlo više neće biti otečeno.

Posle prve čaše počinje obnavljanje jetre, a onda i celog tela: Sok koji osvežava i leči za 7 dana!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neke su studije otkrile dokaze da bi redovno korišćenje vitamina C moglo da skrati trajanje prehlade, ali ne ako počnete da ih uzimate tek nakon izbijanja prehlade.

Druge studije su pronašle vezu između svakodnevnog uzimanja i nižeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, ali najviše ih nije pronašlo apsolutno nikakvu povezanost. Štaviše, vitamini topljivi u vodi samo će proći kroz vaše telo ako odlučite povećati dozu.

Najviše što ćete dobiti od povećanog konzumiranja vitamina C je penušavi urin, tvrde naučnici. Jasno, ako patite od stvarnog nedostatka vitamina onda nije loše uzimati suplemente i voće, ali za većinu to neće imati nikakvog efekta.

Doktor kategorično tvrdi i nudi lek: Kad imate dovoljno ovog vitamina, ne možete da dobijete rak!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs