JOSIPA LISAC I KARLO METIKOŠA

ZAVOLELI SE NA PRVI POGLED, KUPALI U ŠAMPANJCU, A SMRT IH RASTAVILA: Najtužnija ljubavna priča bivše Jugoslavije! (FOTO)

Josipa Lisac je sa svojim partnerom živela 20 godina, a kako kaže, ne seća se nijedne njihove svađe.

Ljubav i zavođenje
14:36h Autor:
ZAVOLELI SE NA PRVI POGLED, KUPALI U ŠAMPANJCU, A SMRT IH RASTAVILA: Najtužnija ljubavna priča bivše Jugoslavije! (FOTO)
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Hrvatska pevačica Josipa Lisac svoju ljubav, prijatelja i mentora Karla Metikoša koji se proslavio u Francuskoj upoznala je 1971. godine u Petrinji.

Pevačica koja je u to vreme imala 21 godinu i Karlo koji je nastupao pod imenom Met Kolins, zaljubili su na prvi pogled.

Spojila ih je strast prema muzici, te su dve godine kasnije uradili album „Dnevnik jedne ljubavi“ koji se 1998. godine našao na devetom mestu u izboru 100 pop i rok albuma u knjizi „YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike“. Na njemu su se našle pesme: „O jednoj mladosti“, „Srela sam se s njim“, „Sreća“, „Po prvi put“, „Plačem“, „Jedna kratka vijest“, „Ležaj od suza“, „Ne prepoznajem ga“, „Vjerujem ti sve“, „Kao stranac“. Glazbu je napisao Karlo Metikoš, a tekstove Ivica Krajač.

1977. godine Josipa je sa Karlom otišla u Ameriku gde je sarađivala sa Paulinjom da Kostom, Irom Njuborn i Džoelom Peskinom. Živeli su i u SSSR. Kako je svojevremeno govorila život u te dve zemlje ne može se uporediti.

Ameriku je opisala kao brzu i život kao vrlo buran, za nju je Rusija romantična. Međutim, nije sve u Rusiji za Josipu Lisac u početku bilo bajno. Kad je došla tamo, nisu je prihvatili.

-Bila sam drugačija, možda preopasna za njih. Htela sam da napustim Rusiju, odustanem, ali Karlo je sve sredio- pričala je Josipa.

Karlo ju je nagovorio da ostane i rekao je da će ići nakon što otpeva "Kaljinku" i još pokoju rusku pesmu. U Rusiji je živela luksuzno, pa je osim kupanja u šampanjcu dok nije bilo vode, uživala u kavijaru i svim delikatesima.

"Kupovali smo najbolji kavijar – belugu. Jela sam tamo najfiniji sladoled na svetu, pili smo šampanjac. Kad sam rekla da sam se kupala u šampanjcu, to je bilo WOW, dekadencija, ali iz česme je kapala prljava voda", prisetila se Josipa Lisac.

Uprkos velikoj ljubavi koju je osećala prema Karlu, sa njim nije imala dece. Majčinstva se odrekla jer se plašila da za dete neće imati dovoljno vremena i da će ga zapostaviti zbog karijere.

Ipak, okružena je ljubavlju i uspomenama na čoveka koji joj je bio sve. Dobro joj je kada je sama sa sobom i nikada se ne oseća usamljenom.

1986. godine pevala je prateće vokale Bajagi na albumu „Jahači magle“. Na MESAM-u je izvela numeru „Dobre vibracije“, a u Zagrebu numeru „Kraljica divljine“. 1987. godine je ponovo učestvovala na Jugoslovenskom izboru za pesmu Evrovizije sa jednim od svojih najvećih hitova „Gdje Dunav ljubi nebo“, u Splitu sa numerom „Nismo mi bez cilja“ i na MESAM-u sa numerom „Ja bolujem“. Objavila album „Boginja“ koji, pored pomenutih, sadrži numere: „Jutro“, „Danas sam luda“, „Možda sam se i zaljubila“, „Lažeš da si moj“, „Ti si k’o led“, „Kraljica divljine“. Takođe je u izdanju Jugotona izašao album sa najlepšim pevačicinim baladama koje je do tada otpevala.

Na svakom Josipinom koncertu Karlo je sedeo u prvom redu, i tad bi cela publika svedočila njihovim zaljubljenim pogledima i neverovatnoj energiji koja je postojala među njima.

Iste godine, 10. decembra je Karlo Metikoš iznenada preminuo nakon što je u snu doživeo infarkt.

Njegova smrt uticala je ne samo na pevačicine emocije, već i na njeno stvaralaštvo. Godinu dana kasnije mu je posvetila koncert što će postati tradicija koju i je poštovala narednih 20 godina. Naziv prvog koncerta je „Ritam kiše“ po Karlovoj istoimenoj pesmi iz 1963. godine. Održan je u dvorani „Istra“, a učestvovalo je oko pedeset umetnika. Neki od njih su: Arsen Dedić, Neno Belan, Dino Dvornik, itd.

Ali njena karijera počela je i puno pre Karla. Talenat je bio vidljiv već u prvom razredu osnovne školu pa su joj učitelji savetovali da studira muziku. Prvi je put stala na pozornicu sa samo deset godina, kad je postala članica Dečjeg hora Radio-televizije Zagreb, a taj hor je 1961. godine poneo titulu najboljeg dečjeg zbora u Francuskoj.

"To je bio disciplina i rad, a bila sam i u grupi odabranih. Ponosna sam na taj period, išli smo svuda po svetu, snimali ploču, bili na otvorenju Dubrovačkih letnih igara", prisetila se Josipa Lisac.

Kako kaže, tu je i započela njena karijera, iako za to nije bila plaćena. Dodaje kako ne žali što je tako provela detinjstvo, bez obzira na brojne obaveze koje su dolazile s takvim radom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs