LUDI OD STRASTI, NISU SKIDALI RUKE JEDNO SA DRUGOG: Živela je 60 godina posle njega i nikad ga nije prebolela

Ljubavna priča Loren Bekol i Hmefrija Bogarta puna je romantičnih detalja.

Ljubav
LUDI OD STRASTI, NISU SKIDALI RUKE JEDNO SA DRUGOG: Živela je 60 godina posle njega i nikad ga nije prebolela
Foto: Profimedia

Mnoge holivudske romanse počnu na snimanjima filmova i pretoče se u stvarne živote glumaca, ali jedna od najčuvenijih pravih ljubavi sigurno je ona koju su imali Hemfri Bogart i Loren Bekol.

Ona je imala 19 godina kada je upoznala Bogarta, koji je tada bio osvedočena holivudska zvezda i imao je 25 godina više od nje. Kako je Loren priznala u svojim memoarima iz 1978. godine, nisu sevale munje kada ga je prvi put ugledala.

To je bilo 1943. godine, a par je glumio u filmu Imati i nemati; Bekolova je bila nervozna zbog produkcije filma i okrenula se Bogartu radi podrške. Prvog dana snimanja, drhtala je, pa joj je rekao da sagne bradu da to sakrije, a njega da pogleda uspravno; taj pogled je postao njen zaštitni znak.

Loren Bekol, Hemfri Bogart
foto: Profimedia

Glumci su uskoro postali prijatelji, a veza među njima se razvijala. Kako su govorili, to je jedan od onih slučajeva gde ljudi oko njih svedoče zaljubljivanju dvoje ljudi, glumca i glumice u ovom slučaju.

Njihova hemija je toliko bila jaka da je originalan plan da se Bogartov lik zaljublje u drugu ženu odbačen, pa se zaljubio u Lorenin lik.

- Hemija - ne možete pobediti hemiju - rekla je 2007. godine Loren Bekol.

Tri nedelje nakon što su počeli sa snimanjem, par se prvi put poljubio u njenoj garderobi, a on ju je potom pitao za broj telefona, koji mu je ona ispisala na poleđini beležnice.

Loren Bekol, Frenk Sinatra
foto: Profimedia

Ipak, imali su problem: Bogartovu ženu.

To je bio njegov treći brak, s glumicom Mejo Metot, ali nisu bili srećni zajedno; naprotiv, Mejo ga je ubola nožem u besu, a imali su velike svađe i probleme, posebno one s alkoholom koji je konzumirala.

To sigurno nije privuklo Loren, ali nije mogla da se odvoji od Hemfrija, pa su započeli tajna viđanja: u kolima, golf klubu, a krili su se pažljivo. Ipak, kada je snimanje filma bilo gotovo, to je značilo da se i oni rastaju.

Loren Bekol, Hemfri Bogart
foto: Profimedia

- Znam šta znači kad kažu da je reći zbogom mala smrt — napisao je Bogart svojoj tadašnjoj ljubavnici nakon što su se rastali. — Zato što, kad sam poslednji put odšetao od tebe, i video te, dušo, da tamo stojiš — pomalo sam umro.

U narednim mesecima, on se vratio svom braku, ali se ponovo spojio s Loren na snimanju novog filma. Prvo je hteo da ostane veran ženi, s kojom je, donekle, rešio svoje probleme, a Loren je isprva to poštovala.

Loren Bakol, Hemfri Bogart
foto: Profimedia

Njihova hemija je bila toliko jaka da su ponovo obnovili romansu i na kraju je on ostavio suprugu. Razveo se 1945. godine, godinu dana nakon što se završilo snimanje filma Imati i nemati, a 11 dana kasnije venčao se s Loren na maloj ceremoniji u Ohaju.

Kada je prilazila oltaru, rekao joj je zdravo, draga, a plakao je dok su razmenjivali zavete. Kako je sama Loren rekla, Bogart je oklevao da se oženi njome, ali ona ga je forsirala na to.

Loren Bekol, Hemfri Bogart
foto: Profimedia

- Rekao mi je na početku još: Volim te, ali ako želiš karijeru, sve ću učiniti da ti pomognem, ali te neću oženiti. Hteo je ženu koja će biti s njim i to sam i ja želela i želela sam decu. On nije imao dete. Zato sam bila Gospođica Uporna. Ali volela sam da budem njegova žena, zato što sam volela njega - rekla je Loren u intervjuu za Veniti fer.

1949. godine dobili su prvog sina kog su nazvali Stiven, koji je dobio ime po njegovom liku u Imati i nemati, a 1952. dobili su ćerku Lesli. Svi su čekali da vide šta će se sada desiti s njima, jer to je bio Bogartov četvrti brak, a oni su bili holivudske zvezde.

Loren Bakol, Hemfri Bogart
foto: Profimedia

Mnogi su mislili da neće trajati, da će Loren hteti bolje uloge, da neće biti samo Bogartova žena. Ona i jeste mnogo toga propustila u karijernom smislu, pa se za 11 godina braka fokusirala na njihovu decu i brak. Kako je govorila, bilo je vredno svega.

- Da sam imala samo karijeru, propustila bih i Bogija i decu i smisao života - rekla je 2005. godine Gardijanu.

Loren Bekol
foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Njihovi srećni dani nisu duže trajali jer je Bogartu 1956. godine dijagnostikovan karcinom jednjaka. Umro je manje od godinu dana kasnije, a Loren je ostala udovica sa 32 godine.

Imala je dosta romansi u narednim decenijama, ali nijedna se nije održala. Preminula je 2014. godine, sa 89 godina.

- Niko nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi živeli - rekla je ona.

(Stil/ Glossy)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs