KAD SU SE ZALJUBILI ON JE IMAO ŽENU I 4 ĆERKE, ALI IH NIŠTA NIJE SPREČILO DA BUDU ZAJEDNO: Kad je umrla, on se ugasio

Ljubavna priča Džonija Keša jedna je od najzanimljivijih.

Ljubav
KAD SU SE ZALJUBILI ON JE IMAO ŽENU I 4 ĆERKE, ALI IH NIŠTA NIJE SPREČILO DA BUDU ZAJEDNO: Kad je umrla, on se ugasio
Foto: Profimedia

Džoni Keš i Džun Karter imali su ljubavnu priču koja je prevazišla vreme, zavisnost i uspone i padove slave. Njih dvoje do danas ostaju jedna od najpoznatijih i najslavnijih veza 20. veka. Međutim, nije uvek bilo sve tako jednostavno – i Keš i Karter su prevazišli lične prepreke i prepreke u industriji koje su mogle da spreče da budu zajedno.

Svoju naklonost jedni prema drugima otvoreno su pokazali na sceni da ih vidi ceo svet. To je takođe bio pravi rokenrol brak. Džoni i Džun živeli su svoje živote u studiju, na putu sa dosta alkohola i droge. Pre nego što je upoznao Džun na svojim turnejama, Džoni je bio oženjen Vivijan Keš sa kojom je imao četiri ćerke.

Džoni Keš, Džun Keš
foto: Profimedia

Dok je Džoni bio na obuci u vazduhoplovstvu, upoznao je Vivijan na klizalištu u San Antoniju. Zabavljali su se tri nedelje pre nego što je poslat u Nemačku, gde će ostati naredne tri godine. Par je napisao stotine ljubavnih pisama jedno drugom. Samo mesec dana nakon njegovog povratka, venčali su se 7. avgusta 1951. godine.

Brak je trajao do 1966. Vivijan je podnela zahtev za devociranje zbog Džonijeve zloupotrebe alkohola i droga i novog ljubavnog interesovanja Džun Karter.

Džoni Keš, Džun Keš
foto: Profimedia

Početak velike ljubavi

Džun i Džoni Keš su se upoznali početkom šezdesetih godina na zajedničkoj turneji, dok je pevač još bio u braku sa suprugom Vivijan, a ona u svom drugom braku. S prvim suprugom pevačom Karlom Smitom imala je ćerku, a s drugim Edvardom Niksom takođe je dobila devojčicu.

Slučajno su se susreli pre njegovog prvog izlaska na scenu, sudarili su se u prolazu i njena haljina se zakačila za njegovu gitaru. Kada ju je voditelj pozvao da izađe na scenu, ona je povikala kako ne može jer ju je Džoni Keš prikovao svojom gitarom, iscepala je komad tkanine i izjurila na scenu. Ovaj simpatični "incident" bio mu je dovoljan da se zainteresuje za lepu i šarmantnu Džun.

Džoni Keš, Džun Keš
foto: Profimedia

"Jednog dana ću te oženiti" - rekao joj je Džoni tada iako ga je kod kuće čekala prva supruga Vivijan Liberto.

Ljubav između Džonija i Džun u početku je bila platonska. "Osećala sam se kao da sam upala u vatru i kao da sam živa gorela" - opisala je jednom prilikom Džun kako se osećala kada se zaljubila u Džonija. Ta osećanja bila su joj inspiracija da napiše pesmu 'Ring of Fire'.

S druge strane, loš odnos sa suprugom izazivao je u Džoniju tugu, nezadovoljstvo i depresiju. Privatni problemi, loš odnos sa ocem i demoni koji su ga mučili doveli su do toga da počne da se drogira. Konzumirao je različite droge, preterivao sa alkoholom i bio na dobrom putu da upadne u ponor iz kojeg nema izlaza. Sve to vreme gajio je jake emocije prema Džun i ona mu je bila jedina podrška u tim teškim vremenima.

Džoni Keš, Džun Keš
foto: Wikipedia

U tom periodu više puta je prosio Džun, ali je ona odbijala da se uda za njega dok svoj život ne dovede u red. Nakon odvikavanja prvi sledeći nastup bio je sa Karterima i tada je ponovo zaprosio Džun i to na koncertu pred publikom i ona je pristala. To je bio kraj šezdesetih. Godinu dana kasnije su se venčali.

Tada su krenule bolje godine za njega kako privatno, tako i za njegovu karijeru. Dobio je sina sa Džun i to ih je oboje veoma usrećilo. Džoni je bio bolešljiv i imao je nekoliko nezgoda koje su ga lako mogle koštati života.

Krajem osamdesetih imao je jaku upalu pluća prilikom koje su mu ugrađena i dva bajpasa. Plašio se da pije lekove protiv bolova kako se ne bi ponovo vratio na stari put. Njegovi nastupi su bili veoma retki, a svoje slobodno vreme je provodio sa Džun i prijateljima.

Džoni Keš, Džun Keš
foto: Profimedia

Džoni se ceo život boritio sa zavisnošću. Iako je Džun zbog toga patila, nikad ga nije napustila. Njihov brak primer je ljubavi koja ne jenjava, a način na koji su se ponašali jedno prema drugom, ističu psiholozi, kao recept za večno strastvenu vezu.

Devedesetih je otkrio da boluje od retkog oblika Parkinsonove bolesti, a poslednji veliki koncert je održao 1999. godine. Na koncertu mu se pridružio veliki broj poznatih kolega.

Džun Karter-Keš umrla je u julu 2003. od komplikacija poslije operacije srca. Dva mjeseca nakon što je preminula, Keš je napisao sljedeće: "Da, volim Džun Karter. Volim je. Volim je i ona voli mene. Ali ona je sada postala anđeo, a ja to nisam. Ona je anđeo, a ja nisam."

Na svom posljednjem javnom nastupu, pre nego što će izvesti svoju poznatu numeru "Ring of fire", izjavio je: "Duh moje supruge Džun Karter zasenjuje i prekriva me večeras, njenom ljubavlju prema meni i mojom ljubavlju prema njoj. Mi smo povezani negde između raja i zemlje. Ona je sišla nakratko iz raja, da me poseti i da mi večeras pruži snagu i da me inspiriše, kao što je oduvek to radila."

Posle borbe sa nekoliko upala pluća, Parkinsonovom bolesti i dijabetesom, četiri meseca poslije smrti voljene supruge umro je i Džoni Keš.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs