JEDNI IZVODE RITUALE ZA UDAJU, A DRUGI RAZMENJUJU POLJUBCE ZA SLATKIŠE: Kako se slavi "Dan zaljubljenih" širom sveta

14. februar, Dan zaljubljenih, Sv. Valentin ili Sv. Trifun...svaka zemlja ima svoj običaj i svoje ime za ovaj dan ljubavi

Ljubav
JEDNI IZVODE RITUALE ZA UDAJU, A DRUGI RAZMENJUJU POLJUBCE ZA SLATKIŠE: Kako se slavi "Dan zaljubljenih" širom sveta
Foto: Thinkstock

Dan zaljubljenih kao hrišćanski praznik, započet je još davne 496. godine nove ere u znak sećanja na jednog mučenika, kasnije proglašenog za sveca zvanog, Valentin.

S obzirom je ovo prilično stara proslava koja se proširila po celom svetu, svaka od zemalja koje ga obeležavaju je prilagodila njen koncept prema svojoj kulturi i mentalitetu. Pa tako iako većina nas povezuje Dan zaljubljenih sa ružama, čokoladama i ljubavnim pismima, u različitim delovima sveta, razlikuju se tradicije, ali ne samo one već i datumi. Navikli smo da ga slavimo 14. februara, međutim druge zemlje imaju svoju ideju kada treba da se slavi dan ljubavi.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

Ovo su neke od tradicija i datuma Dana zaljubljenih u zemljama širom sveta:

U Bugarskog, 14. februara slave Sv. Trifuna, ali kod njih je ovaj dan poznat kao dan vina i vinara, prema tome zaljubljeni slave svoju ljubav uz čašu ili flašu uglavnom domaćeg vina.

Južna Koreja ljubav slavi 14. u svakom mesecu, pa tako u maju imaju dan ruža, u junu dan poljubaca, u decembru dan zagrljaja ili u aprilu imaju crni dan kada se međusobno daruju tradicionalnim crnim nudlama.

Argentinci pored dana zaljubljenih u junu organizuju "slatku nedelju" kada cela jedne nedelje razmenjuju poljupce u zamenu za slatkiše.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

U Kini imjaju čitav festival ljubavi koji je zakazan za 7-mi dan 7-og meseca u godini jer po drevnoj tragičnoj priči zaljubljeni par kojem nisu dali da bude zajedno zbog razlike u socijalnom staležu imao je samo taj jedan dan u toku godine kada im je bilo dozvoljeno da se vide. Tada tradicija nalaže da da se parovima daruje voće u znak plodnosti njihove ljubavi.

Slobodne Brazilke 12. juna na dan Sv. Antonija, sveca koji čuva brak, izvode rituale u nadi da će one biti sledeće u redu za udaju.

Na Filipinima 14. februara na Dan zaljubljenih organizuju se masovna venčanja gde se stotine ako ne i hiljade parova zauvek spajaju, uglavnom su ovi događaji svojevrstan poklon od države.

Ljubav, Ljubavni Par, Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

U Gani 14. februar nije samo dan Sv. Valentina već i nacionalni dan čokolade, pa se tako širom ove zemlje poznate po proizvodnji čokolade upravo ona i daruje.

Japan ima malo drugačije običaje, naime iako su u većini zemalja na svetu žene te koje dobijaju poklone, cveće, čokoladu, večeru i uopšte svu pažnju na ovaj dan, u Japanu fokus je na muškarcima. Pa tako žene iznenađuju svoje muževe poklonima i čokoladom, a one svoj dan dobijaju 14. marta, poznat kao "Beli dan", kada je sva pažnja usmerena ka ženama.

Estonija 14. februara slavi dan prijateljstva umesto dana ljubavi, kao i Finska.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

U susret ovom prazniku, razmislite kako bi vi voleli da ga proslavite sa voljenom osobom i šta biste mogli da joj darujete, možda dobijete ideju iz neke daleke zemlje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs