ŽENE STALJINA I HITLERA UMRLE SU OBE NA JEZIVE NAČINE: Jedna skonšala 40 sati nakon venčanja, druga brutalno ponižena

Svi bližnji na čelu sa roditeljima molili su ih da ne idu u ruke monstruma, ali niijeda ni svoje poslušala.

Ljubav
13:32h Autor:
ŽENE STALJINA I HITLERA UMRLE SU OBE NA JEZIVE NAČINE: Jedna skonšala 40 sati nakon venčanja, druga brutalno ponižena
Eva i Nadežda, Foto: Profimedia / Wikipedia

Nadežda Alilujeva i Eva Braun pre upoznavanja njihovih muževa, koji su u istoriji upamćeni kao najveći tirani, bile su vesele devojke pune života. Ni slutile nisu, kada su se zaljubile u svoje izabranike, kakva će ih sudbina dočekati. Nisu se obazirale na roditelje i porodicu koja ih je do poslednje momenta upozoravala sa kim ulaze u brak, a onda su skončale obe na jeziv način.

Gorka sudbina Nadežde Alilujeve

Druga žena vođe Sovjetskog saveza Josifa Staljina bila je ćerka njegovog prijatelja i njome se oženio iz političkih razloga. Staljin je od Nadežde bio stariji 22 godine.

Jozef Staljin, Staljin, Nadežda Alilujeva
foto: Profimedia

Uprkos prijateljstvu, Nadžedini roditelji bili su protiv ovog braka, ali devojka se do ušiju zaljubila u budućeg vođu. Uprkos protivljenju roditelja, venčali su se 1919. godine.

Prvih nekoliko godina bile su kao bajka. Nadežda je Staljinu rodila dvoje dece - sina Vasilija i ćerku Svetlanu, i ubedila muža da njegov sin iz prvog braka Jakov pređe da živi kod njih.

Nadežda je bila energična žena koja je obožavala slobodu i svoj posao. U početku je uspevala da radi uprkos negodovanju muža, ali kako su godine prolazile, a njegova moć rasla, situacija se promenila. Staljin je promenio odnos prema članovima porodice i postao pravi tiranin.

Jozef Staljin, Staljin, Nadežda Alilujeva
foto: Profimedia

Staljin nije mogao da podnese to što njegova supruga javno kritikuje njegove represivne metode, a odnos supružnika toliko se pogoršao da se više ni u javnosti nisu suzdržavali. Tako ju je Staljin jednom na gala večeri gađao korom pomoradže i viknuo da sme da pije, na šta je ona pred svima skočila, viknula mu da joj ne govori šta da radi i napustila svečanu salu.

Sledećeg jutra pronađena je mrtva. Kao uzrok smrti navedeno je samoubistvo, ali je, naravno, sve to do danas ostalo nerazjašnjeno.

Užasna smrt Eve Braun

Godine 1932. mlada devojka po imenu Eva Braun radila je kao asistent nacističkog fotografa, kada je upoznala Adolfa Hitlera. Imala je 17 godina, bila je potpuno apolitična i vesela. Njemu je u to vreme bilo 40 godina i na prvi pogled se zaljubio.

1 / 5 Foto: Profimedia

Njihova veza počela je brzo da se razvija, Adolf nije hteo da se ženi, jer je nacistički vođa bio "venčan za svoju državu". Spekulisalo je da je drugi razlog to što je Hitler želeo da bude privlačan ženama u Nemačkoj, što kao oženjen ne bi bio. Ipak, Eva nije popuštala u svojoj želji da se njihova veza kruniše brakom, pa postoje zapisi da su sklopili građanski brak u Hitlerovom bunkeru pre nego što su oboje izvršili samoubistvo. Od momenta kada su se zavetovali na večnu ljubav do smrti prošlo je oko 40 sati.

Iako su je mnogi žalili i smatrali da ne postoji bezbedan izlaz iz veze sa najvećim monstrumom u istoriji, drugi su verovali da je takav život izabrala baš zato što je bila ista kao on. Štaviše, pričalo se da su neki od najgnusnijih zločina koje je Hitler naredio zapravo bili Evine ideje, koje su oduševile njenog izabranika.

Postoje svedočenja da je Adolf ponavljao Evi da ode iz bunkera u kojem su se krili i pobegne, ali je ona izabrala da umre sa njim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs