ČUVENI LEKAR OTKRIO KOJI DORUČAK JE NAJLOŠIJI ZA DECU: U Srbiji kažu da je BAŠ ZDRAV, a niste svesni šta radi mališanima

Pravilan doručak igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja, a odabir hrane sa niskim GI može doprineti dugoročnom blagostanju tela, smatra dr Ludvig.

Lepi & Zdravi
10:59h Autor:
ČUVENI LEKAR OTKRIO KOJI DORUČAK JE NAJLOŠIJI ZA DECU: U Srbiji kažu da je BAŠ ZDRAV, a niste svesni šta radi mališanima
Dr Dejvid Ludvig, Foto: Printscreen Youtube - David Ludwig, MD, PhD

Istraživanja doktora Dejvida Ludviga, profesora na Harvardu, podudaraju se sa mišljenjem da je doručak najvažniji odbork, jer obezbeđuje energiju za ceo dan. Osim toga, pravilan izbor namirnica može imati blagotvorne dugoročne efekte na fizičko i mentalno zdravlje.

Šta nikako ne preporučuje davati mališanima za doručak?

Na iznenađenje mnogih, radi se i ovesnoj kaši, koja u Srbiji važi za jedan od najzdravijih obroka po mišljenju brojnih nutricionista! Naime, ovaj stručnjak objašnjava da ona može imati manje proteina u poređenju sa drugim osnovnim namirnicama, a isto tako može biti teška za probavni sistem kod dece, što može uticati na pravilan rast i povećan osećaj gladi. Osim njega, sve je više naučnika i lekara koji ukazuju na kontraefekte ovog popularnoj jela.

Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Sa druge strane, različite studije su istakle važnost doručka u kontroli nivoa šećera u krvi, hormonskoj ravnoteži i efikasnom radu metabolizma.

U intervjuu za indianekpress.com, dr Priianka Jaisval, suosnivačica i glavna dijetetičarka u Diet2Nourish, izražava zabrinutost zbog negativnih efekata ovsenih pahuljica u ishrani dece, nazivajući to „marketinškim trikom“.

U kontekstu doručka, posebna pažnja treba se posvetiti glikemijskom indeksu (GI) namirnica.

Dr Ludvig ističe važnost odabira namirnica sa niskim GI kako bi se kontrolisao nivo šećera u krvi, hormoni i metabolizam. Studije su pokazale da doručak sa visokim GI može izazvati hormonalne i metaboličke promene koje dovode do prejedanja. Ovo je dokazala studija od 12 tinejdžera sa prekomernom težinom, u kojoj su dečaci koji su jeli ovsenu kašu bili mnogo brže gladni u odnosu na one koji su imali omlet za doručak.

Dete, Deca, Dete jede
foto: Shutterstock

Ovas, posebno u obliku instant ovsenih kaša, može imati visok GI, što može dovesti do naglog skoka šećera u krvi, praćenog padom, što dovodi do gladi i unosa više kalorija. Preporučuje se odabir neprerađenih namirnica sa niskim GI, poput integralnih žitarica, povrća, voća i proteina, kako bi se podržao stabilan nivo energije i optimalan rad organizma.

Međutim, zaključuje da su sitne ovsene pahuljice najzdraviji oblik od instant kaše koju bi trebalo izbegavat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs